25 dodatków do omletu, czyli jak usmażyć omlet doskonały
Białkowy omlet z małej patelni z dodatkiem świeżego szpinaku fot. D.Szymborska |
Uwielbiam jajka, w każdej postaci. Cieszę się, że ostatnio przestano
straszyć złym cholesterolem, ważna była i jest akcja uświadamiania jakie mają
życie kury, co te jajka znoszą. Od bardzo dawna nie kupuję jajek z cyferką
jeden, szukam „zerówek”, ze wsi przywożę zapasy…. A ulubioną formą zjadania
jajek są…OMLETY.
Niby banalnie proste – ot wymieszać jajka i usmażyć, ale….diabeł tkwi
nie tylko w jajku, ale w dodatkach i zamieszkuje też na patelni.
To po kolei – jajka od wybieganej kury – to oczywiste, dalej dodatki –
tutaj trzeba zachować umiar, bo owszem – omletem „ze wszystkim” to się najem,y
ale to nie daje gwarancji, że będzie najsmaczniejszy. Dalej można przygotować
omlet z samych białek, ja nigdy nie robię wersji z odżywkami białkowymi ani nie
dodaję mąki...
To co jest super w przygotowywaniu omletów to, to, że jest tyle
sposobów i dodatków, że można by jeść omlet codziennie przez cały rok i to bez
powtórek!!!
A jeszcze w kwestii przygotowywania – albo przewracamy (np. na patelni
teflonowej) albo na żelaznej zapiekamy górę omletu w piekarniku – co kto woli!
Oto lista dodatków z uzasadnieniem dlaczego warto je dorzucić na
patelnię, część z nich z tych bardziej oczywistych część mniej, kolejność
alfabetyczna, żeby było „sprawiedliwie”:
1. Awokado – wystarczy obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i pokroić w
plasterki, lepiej smakuje z omletem białkowym,
2. Boczek – zarówno taki krojony w kostkę jak i w plastrach – w obydwu
przypadkach najpierw wytopić tłuszcz, przed dodaniem do masy jajecznej wylanej
na patelnię,
3. Botwinka – kilka listków zwykły omlet ożywi i sprawi, że będzie
bardziej wiosenny,
4. Brokuły – świeże czy mrożone zblanszowane i pokrojone w plasterki są
świetnym dodatkiem,
5. Cebula – posiekana, zeszklona na maśle,
6. Chorizo – świetna, hiszpańska kiełbasa, która z pewnością doda
pikantnego smaku, najlepiej wcześniej lekko ją podsmażyć na po pozyskanym
tłuszczu usmażyć omlet,
7. Cukinia – do omletu prowansalskiego pasuje idealnie, ale to bardziej
danie niż jajka na szybko,
8. Figi – są idealnym dodatkiem do omletu białkowego, ja obieram je ze
skórki i kroję w cieniutkie plasterki, uwaga omlet pozostaje dalej wytrawny,
normalnie solimy białka,
9. Groszek zielony – może być z puszki albo mrożony, ten drugi trzeba na 2
minuty wrzucić do wrzątku i potem odcedzić i wrzucić do omletu,
10. Kimchi – nagle ze zwykłego omletu mamy danie kuchni azjatyckiej,
11. Kurczak - najlepiej mięso rwane
(widelcem) dodatek zmieniający omlet w danie bardziej lunchowe,
12. Kurki – bardzo, bardzo starannie umyte i potem usmażone na maśle, można
dodać odrobinę koperku, ale nie koniecznie,
13. Łosoś – wędzony, wypływany i porwany na małe kawałki,
14. Nowalijki – tak, tak szczypiorek, rzodkiewka to wszystko pasuje do
omletu pod warunkiem, że zapieka się go w piecu, dzięki temu wiosenne warzywa
będą jędrne i będą dobrze smakowały,
15. Papryka – konserwową starannie odsączyć z zalewy, świeżą kroić w słupki
najlepiej,
16. Pieczarki – wcześniej koniecznie podsmażone na maśle, woda odlana i
idealny dodatek gotowy,
17. Pomidory – suszone na słońcu, te w oliwie wystarczy pokroić na
paseczki, te suche bez oliwy trzeba wcześniej namoczyć we wrzątku, świeże też
się nadają, wersja koktajlowa nie wymaga moczenia we wrzątku i obierania ze
skórki,
18. Pstrąg – wędzona ryba jest świetnym omletowym dodatkiem, trzeba tylko
bardzo, bardzo staranie przejrzeć czy nie ma w kawałkach pstrąga ości,
19. Rukola – świetny dodatek, należy ją ułożyć na już usmażonym omlecie,
podobnie jak dodatek do pizzy,
20. Ser – ja najbardziej lubię tarty cheddar, ale mozzarella też pasuje –
trzeba tylko uważać z ilością, do białkowych omletów polecam dodawanie sera
pleśniowego, świetna też jest kruszona feta,
21. Szparagi – najlepiej zielone wcześniej zblanszowane, to nie jest
najszybszy dodatek bo najpierw trzeba ułamać zdrewniałą końcówkę, potem obrać
(jak mają łuski), potem wrzucić na moment do osolonej i posłodzonej wody i
dopiero wtedy nadają się jako dodatek do omletu,
22. Szpinak – w dwóch wersjach – albo świeże liście – to bardziej pasuje do
omletu białkowego, lub podsmażony na maśle z pieczonym czosnkiem i gałką
muszkatołową – jeżeli chcecie użyć mrożonego to tylko takiego w liściach, papka
nie pasuje do omletu,
23. Szynka – pokrojona w kostkę lub z plasterków pokrojona w paseczki,
świetny dodatek dla wielbicieli mięsnych omletów, jamon czy prosciutto również
się nadają do omletów,
24. Wakame – glony świetnie pasują do omletu białkowego, trzeba je odsączyć
na ręczniku papierowym,
25. Ziemniaki – tutaj powoli zbliżamy się do tortilli de patatas – czyli
ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę z dodatkiem masy jajecznej – gruby,
hiszpański omlet.
Bo, że sól i w większości przypadków pieprz też się przyda, to wiadomo,
prawda?
Polecam sprawdzanie różnych patelni, to mit, że z jednego jajka nie
można zrobić omletu – można! Owszem nie będzie zbyt wysoki, ale usmażony na
maśle, odsączony z tłuszczu na ręczniku papierowym będzie naprawdę bardzo,
bardzo smaczny!
Powodzenia omletowego, bo każdy omlet jest inny i oby każdy pyszniejszy
od poprzedniego….
A tutaj link do działu OMLETY - KLIK
Dla mnie na liście brakuje banana - uwielbiam omlet z bananem :D
OdpowiedzUsuńserio? omlet na słodko? sam białkowy? nigdy takiego nie jadłam :)
UsuńSerio :) 2 jajka rozbełtane + pognieciony banan, polecam :)
UsuńDzięki
OdpowiedzUsuń