TRYB JASNY/CIEMNY

Wytrawna sałatka ziemniaczana z selerem i oliwkami


A gdyby tak zrobić szybką, pyszną i wytrawną sałatkę ziemniaczaną? Bez rosołu za to z odrobiną octu winnego, który podbije smak? Do tego chrupiący seler naciowy i mamy superoryginalną sałatkę!

Jest tylko jedno „ale” – samo przygotowanie jest proste i szybkie, ale sałatka MUSI się „przegryźć” a to wymaga czasu – minimum 4 godziny w lodówce, ale najlepiej cała noc! Wtedy będzie duuuuużo smaczniejsza niż zaraz po przygotowaniu.

Do tego dzięki dodatkowi jogurtu nie jest taka ciężka! Zróbcie na imprezę albo tak w tygodniu do kanapek na śniadanie albo podwieczorek.

Ciekawe, czy jeszcze ktoś je podwieczorki?

Tak, wiem są na świecie inne blogi, ale jak się jednym zafascynujemy to gotujemy wszystko co się nam wydaje dobre. Tak samo było z Jamie’m – większość przepisów z jego pierwszych książek ugotowaliśmy, potem była książka Kręglickich – do tego stopnia ją lubiliśmy, że wzięliśmy ją kiedyś na wakacje wiedząc, że w wynajmowanym mieszkaniu będzie kuchnia! Więc, tak dalej Erren’s Kitchen, a jeszcze jest tam kilka upatrzonych przepisów….

Składniki (8 porcji)

  • 25 malutkich ziemniaków (muszą być malutkie, wiem, że mile spożywcze i tak dalej, ale te małe marokańskie świetnie się do tego nadają i mają bardzo delikatną skórkę – a w tej sałatce ich nie obieramy),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 dymki (tylko zielona część, pokrojone drobno),
  • ¼ szklanki czarnych oliwek (pokrojone w plasterki),
  • ½ szklanki jogurtu greckiego (zwykły nie taki odtłuszczony),
  • ½ szklanki majonezu,
  • ½ łyżeczki zmiażdżonych ziarenek gorczycy (to ważny składnik, bo bardzo zmienia, podbija i czyni sałatkę bardziej pikantną),
  • 1 łyżka octu winnego,
  • Pieprz i sól do smaku.



Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Wrzucić je do gotującej się osolonej wody i gotować około 8 do 10 minut.  Tak by były ugotowane, ale się nie rozpadały, odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić i pozwolić im wyschnąć. Nie obierać.

Malutkie ziemniaki przekroić na pół, dodać seler, dymkę, oliwki, wymieszać delikatnie.

W oddzielnej misce przygotować sos: wymieszać (najlepiej rózgą) jogurt, majonez i doprawić ziarnami gorczycy (dobrze zmiażdżonymi).

Wymieszać składniki sałatki z sosem, doprawić solą i pieprzem, zostawić do schłodzenia.


Komentarze

  1. oj tak, to jest fajna i prosta sałatka :) i może postać kilka dni w lodówce i tylko zyskuje na smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa