TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekany kotlet z Doliny Aosty – włoski przepis

 


Włosi przygotowują te kotlety z cielęciny z kością, na nasze talerze trafiły w wersji kurczakowej i były przepyszne! Przygotowanie nie jest zbyt trudne, a lepszych kotletów to dawno nie jadłam!

Jeżeli chodzi o źródło przepisu to zdecydowanie była nim książka MamaMia, za którą przepadam, mimo, że nie zawsze ma zdjęcia, a czasem przepisy bywają nie jasne, to w 99% przypadkach podążania za recepturą efekt jest super smaczny!

Składniki (4 porcje)

  • 4 kotlety (około 1kg filetu z piersi kurczaka – czyli jedna wielka pierś przekrojona na płasko na 4 części),
  • 8 plastrów sera Raclette,
  • 4 plastry włoskiej, gotowanej szynki,
  • 2 jajka,
  • 150g mas.la,
  • Mąka i bulka tarta do panierki,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180C. Rozbić kotlety, tutaj świetnie sprawdza się patent z folią spożywczą – przykrywamy ją mieso i dopiero wtedy rozbijamy. Gdy są już płaskie solimy i doprawiamy pieprzem z dwóch stron. 

Przygotujemy 3 miski – z roztrzepanymi jajami, mąką i bułką tartą. Panierujemy: mąk, jajko, bułka tarta. 

Na patelni rozpuszczamy masło (ważne żeby to była taka patelnia, którą będzie potem można wstawić do piekarnika). Obsmażamy kotlety. 

Na jednej stronie kotletów układamy szynkę a na to ser. Wkładamy do piekarnika by zapiec ser.

Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Teraz warto podać kotlety z pomidorami (z cebulką lub bez).

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa