TRYB JASNY/CIEMNY

Indyk po azjatycku z groszkiem cukrowym podany z przeźroczystym makaronem



 

Tak, tak nazwa nie bez powodu, wiem, że podobno do gulasz staropolski….czyli taka niewiele mówiąca, ale tak jest z tym daniem, sos jak Teriyaki ale z mniejszą ilością warzyw niż robiłam do tej pory, do tego sporo dodatków. Przepis zainspirowany tym co na swoim blogu zaproponował Jakub Kuroń, modyfikacja największa w kwestii mięsa – nie pierś a udziec indyczy.

Przygotowanie, mimo wielu składników szybkie i jak najbardziej do wykonania w tygodniu.
 

Składniki (dla 4 osób)

  • 500g mięsa z udźca indyka,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 250g groszku cukrowego,
  • 200g mrożonego zielonego groszku,
  • 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka soli,
  • Mała cukinia,
  • 300g makaronu glass noodles (przeźroczysty – przeźroczysty makaron jest przygotowywany z fasoli mung lub słodkich ziemniaków, nie wymaga gotowania, należy go przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ma być miękki przed wymieszaniem z sosem)
 

Składniki sosu:

  • 100ml sosu sojowego (warto użyć takiego o obniżonej ilości soli)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (tego z prażonych ziaren sezamu)
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100ml wody,
  • 4 gwiazdki anyżku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru (może być ze słoika),
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana w łyżce zimnej wody.
 
Dymka (zielona część) do posypania.



 

Przygotowanie

 
Indyka pokroić w sporą kostkę. Wymieszać z olejem, czosnkiem. Odstawić na bok. Zagotować osoloną i posłodzoną wodę, wrzucić na dwie minuty groszek cukrowy i groszek mrożony. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do lodowatej wody – wszystko po to, by groszek był chrupiący.

Przygotować sos – najlepiej wszystkie składniki (z wyjątkiem mąki ziemniaczanej)  gotować na średnim ogniu w garnku, rondelku o nieprzywierającym dnie. Po 10-15 minutach dodać do sosu mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Poczekać aż sos się ponownie zagotuje.

Podsmażyć mięso indyka przez około 5-6 minut. Przełożyć do miski.

Wstawić makaron do namaczania – zgodnie z instrukcją z opakowania

Cukinię pokroić w grubą kostkę, usmażyć w woku przez 2-3 minuty. Dodać mięso, groszki i sos. 

Smażyć/gotować przez 2 minuty, na sam koniec dodać makaron (dobrze odcedzony) i można podawać! 

Posypać siekaną dymką.
 
 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa