TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z tuńczykiem, cebulą i oliwkami – z cyklu co warto mieć w spiżarni



 
Jest kilka makaronów, które właściwie zawsze można zrobić, przez zawsze rozumiem bez robienia dodatkowych zakupów. To takie dania, do których składniki są w spiżarni/szafkach/lodówce.
 
W sezonie urlopowym, warto przed wyjazdem kupić podstawowe rzeczy, które pozwolą nam zjeść dobrą kolacje, nawet jak wrócimy o takiej porze, że wszystkie sklepy będą już zamknięte.
 
Bazowo potrzebne minimum to: sól, makaron, tuńczyk w oliwie lub oleju, czarne oliwki, anchois, parmezan, pomidory w puszcze (lub tak jak na zdjęciu pomidorki koktajlowe), opcjonalnie cebula. 
 
Sos przygotowuje się szybko, w wersji z pomidorami z puszki, znacznie dłużej z pomidorkami koktajlowymi (ale moim zdaniem smaczniej).
 

Składniki (4 porcje)

 
  • 1 puszka tuńczyka (w oleju lub oliwie, koniecznie w kawałkach, żeby to nie była tuńczykopodobna papka),
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • Łyżka oliwy do podsmażenia cebuli, z braku oliwy można wykorzystać tą z puszki z tuńczykiem,
  • 500g pomidorków koktajlowych lub jedna puszka pomidorów,
  • Kilka filetów anchois (w zależności od tego jak słone dania lubimy),
  • Garść czarnych oliwek (bez pestek, pokrojonych),
  • Parmezan,
  • Makaron (liczę po 80g na osobę).
 

Przygotowanie

Wstawić wodę do gotowania makaronu, posolić. 

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać anchois, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe (lub te z puszki). 

Jeżeli gotujemy ze świeżymi pomidorkami to wtedy poczekać aż będą rozpadające, jeżeli gotujemy z tymi z puszki, to poczekać aż będą gorące. 

Dodać odsączonego z oliwy, oleju tuńczyka. 

Wszystko wymieszać starannie. 

Odcedzić makaron i wymieszać z sosem.

Podawać ze świeżo tartym parmezanem!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa