TRYB JASNY/CIEMNY

Kebeb z grilla – przepis z warsztatów



 
Fajny przepis, trochę jest zamieszania z dodatkami, ale na szczęście wszystko można sobie wcześniej przygotować. 

Warsztaty z gotowania mają to do siebie, że przygotowujemy wielkie porcje, to znaczy dla bardzo dużej ilości osób. Przypomina to gotowanie w restauracji, jest prawdziwa wydawka….
 
Dlatego tutaj przepis aż na 20 porcji! Autorem jest Szymon Czerwiński, a na warsztaty gotowania a bardziej grillowania zaprosił mnie Sokołów. 

Na zdjęciu jest jeszcze odrobina guacamole, bo akurat zostało z innego gotowania, ale generalnie przepis na ten kabab jest prosty, a sosy do tego stopnia dobre, że ci nie jedzący mięsa też nacieszą się taką kanapką! Jedyne przy czym bym została i nie zmieniała to przepis na coleslaw – ta wersja o której pisałam TUTAJ – która jest gotowa w ciągu 15 minut, ale wymaga sporej (bardzo) ilości soli i cukru i płukania warzyw….
 

Mięso

Składniki na 20 porcji

  • 4 kg karkówki
  • 10 ząbków czosnku 
  • 3 łyżki papryki mielonej ostrej
  • 4 łyżki kmin rzymski w ziarnach
  • 2 łyżki gorczycy w ziarnach 
  • 7 łyżek papryki słodkiej wędzonej
  • 6 łyżek oregano 
  • 6 łyżek tymianku 
  • 5 łyżeczek curry 
  • 1 kg boczek w plastrach
  • 1 łyżka pieprz w ziarnach kolorowy 
  • 2 szklanki oliwy 
  • 20 chlebków pita 
  • 4 pęczki szparagów 

Przygotowanie


Karkówkę kroimy w 2 cm plastry i każdy z nich delikatnie rozbijamy. Do moździerza przekładamy: czosnek, kmin, gorczycę, pieprz w ziarnach i rozgniatamy na jednolitą przyprawę. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki marynary mięsa. Łączymy ze sobą. 
 
Każdy kawałek mięsa zanurzamy w marynacie i odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania. 
 

Dodatki

Domowy Colesław składniki na 20 porcji

  • 2 główki kapusty 
  • 1 główka kapusty czerwonej 
  • 4 marchewki starte
  • 3 małe cebule lub 2 szalotki 
  • 10 łyżek majonezu 
  • 2 cytryny sok i skórka 
  • 1 łyżka cukru 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie


Usuń wierzchnie liście kapust, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce - dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników. Połącz pozostałe produkty i zostaw w lodówce do przegryzienia na około 2h. Jeżeli chcesz uzyskać głębię smaku dodaj Tabasco. 
 

Dip paprykowy składniki na 20 porcji


  • 1,5 kg jogurtu greckiego 
  • 2 pęczki świeżej mięty 
  • 10 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 30 czerwonych papryk 
  • sól i pieprz

Przygotowanie


Na rozgrzanym ruszcie ułóż paprykę i grilluj aż będzie lekko zwęglona. W tym czasie siekamy miętę i dodajemy do czosnku. Zgrillowane papryki obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy bardzo drobno i dodajemy do pozostałych składników razem z jogurtem greckim. Doprawiamy przyprawami. Zostawiamy do przegryzienia. Mięso zamarynowane wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozwalamy złapać temperatury pokojowej. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Mięso powinno się mocno zarumienić. Szparagi doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i smażymy. 
 

Polskie tzatzyki (20 porcji)


  • 300 g ogórków gruntowych 
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • 5 listków mięty świeżej 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie


Ogórki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pozostaw w miseczce. Przed dodaniem do pozostałych składników odsącz z soku. 
 
Jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Dodaj ogórki i dokładnie wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. 
 
Przed podaniem koniecznie schłodź w lodówce.

 

Złożenie kanapki

 
Boczek w plastrach grillujemy na chipsy. Następnie nim będziemy posypywać naszego kebaba z wierzchu. 
 
Grillujemy Pitę, skrapiając ją zimną wodą z obu storn. Zyska świeżości. Mięso ścinamy na plastry. Następnie do gorącej pity dodajemy sosy, surówkę, szparagi grillowane i serwujemy. Można posypać pestkami granatu...


Za zaproszenie na warsztaty dziękuję Sokołów, za organizacje spotkania Quality Public Relation.



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa