TRYB JASNY/CIEMNY

Fettuccine z boczkiem i szafranem

 


 

Ta sama gazetka, te same zasady to w poprzednim przepisie z kaparami (KLIK). Tym razem cięższy makaron, dający dużo energii do treningu.

Jednak uwaga – jakość szafranu ma znaczenie! Czyli tak jak radził Jamie Olivier – kupuj najlepszy na jaki cię stać. Ta zasada sprawdza się w kuchni!

 

Składniki (4 porcje)

  • 350 g makaronu fettucine
  • 100g boczku (w przepisie bazowym jest speck)
  • 1 cebula,
  • ½ pęczka pietruszki,
  • 200ml śmietanki (ta w kartoniku 30%),
  • Duża szczypta szafranu,
  • 50g parmezanu tartego,
  • 20g masła.
 


Przygotowanie

Pokroić boczek w kostkę, cebulę również. 

Wstawić wodę do gotowania makaronu. 

Na patelni podsmażyć boczek i cebulę na maśle. Odlać tłuszcz - jeżeli boczek jest bardzo tłusty. Dodać śmietankę. Gotować na małym ogniu. Odlać trochę wody z makaronu, wymieszać z szafranem i wlać do sosu (około 2 łyżek). Doprawić solą i pieprzem. 

Jak zawsze zostawić sobie odrobinę wody z gotowania makaronu. 

Wymieszać makaron z sosem, dodać parmezan, można udekorować pietruszką.

Nie trzeba już dodatkowego parmezanu, ale dla chętnych i głodnych jak najbardziej. 

Podawać z sałatką z młodych liści sałat.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa