TRYB JASNY/CIEMNY

Okonomiyaki - krok po kroku do zrobienia w domu




Okonomiyaki to tradycyjna japońska potrawa, która najlepiej opisuje się jako "japoński placek z różnymi dodatkami". Nazwa "okonomiyaki" pochodzi od słów "okonomi", co oznacza "to, co lubisz" lub "według uznania", i "yaki", co oznacza "smażony" lub "pieczony". Istota tej potrawy polega na tym, że można ją dostosować według własnych upodobań, dodając różne składniki.

Początki okonomiyaki nie są dokładnie udokumentowane, ale wiadomo, że różne wersje tej potrawy były popularne w Japonii od wieków. W czasach przedwojennych, w okresie kryzysu gospodarczego, okonomiyaki były popularnym i niedrogim sposobem na posiłek, gdyż główne składniki, takie jak mąka i kapusta, były stosunkowo tanie.

Istnieją dwie główne regionalne odmiany okonomiyaki: z Hiroshimy i z Osaki.
 
Okonomiyaki z Osaki (Kansai): Jest to najbardziej rozpowszechniona wersja. Wszystkie składniki, takie jak drobno posiekana kapusta, mięso, owoce morza i ciasto, są mieszane razem i smażone na patelni. Następnie placek jest smarowany specjalnym sosem okonomiyaki i posypywany płatkami bonito oraz wodorostami nori.
 
Okonomiyaki z Hiroshimy: W tej wersji składniki są układane warstwami, zamiast mieszane razem. Na cienką warstwę ciasta kładzie się kapustę, mięso i owoce morza, a na wierzch często dodaje się makaron (zwykle yakisoba) oraz jajko. Podobnie jak w wersji z Osaki, jest smarowany sosem i posypywany dodatkami.

Okonomiyaki stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni ulicznej. W Japonii istnieją specjalne restauracje okonomiyaki, w których klienci mogą przygotowywać własne placki na gorących blatach umieszczonych w środku stołów.
 
“Domowa kuchnia japońska” to nowa książka kucharska w naszej biliotece. Pierwszy wypróbowany przepis to właśnie na okonomiyaki. Nie przepadam za ostrygami więc wybrałam krewetki I boczniaki jako dodatki. Zacznę od “hintów” – mała patelnia wysmarowana pędzelkiem (olejem) idealne rozwiązanie – placek ma piękny kształt, jak jemy np. we dwójkę to można usmażony placek włożyć do piekarnika, dzięki temu razem zjadamy przy stole gorące danie!
 

Składniki (2 placki)

 
  • 100g białek kapusty (bez głąbu, posiekanej drobno)
  • Dymka (kilka zielonych łodyg, drobno pokrojonych),
  • Jeden duży ziemniak (obrany i starty na tarce na drobnych oczkach),
  • 60g krewetek świeżych, szarych (oczyszczone i posiekane drobno),
  • 100ml wody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 100g mąki,
  • 1 jajko od wybieganej kury,
  • 60g podsmażonych na oleju bocznikaków (średnio drobno posiekane)
  • Garść suszonych płatków bonito (do dodania do masy i do posypania gotowych placków),
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • Japoński majonez (tak, to ma znaczenie!),
  • Sos tonkatsu,
  • Koperek do posypania (drobno posiekany).


 

Przygotowanie

 
Wymieszać: ziemniak, wodę, jajko, dodać mąkę, sól. Wymieszać bardzo starannie, dodać kapustę, dymkę, katsobushi, krewetki. Wymieszać starannie (tu cały czas mieszamy starannie). Na patelni podsmażyć na oleju boczniaki. Dodać do masy.

Rozgrzać małą patelnię, pędzelkiem rozporowadzić olej. Podzielić masę na dwie części. Wlać jedną i smażyć – 3 do 4 minut na jedną stronę, przewrócić na drugą, I potem jeszcze po 1 minucie na stronę – kontrolując jak placek jest usmażony. 

Podawać z sosem tonkatsu, majonezem, płatkami bonito i posypane koperkiem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa