TRYB JASNY/CIEMNY

Najlepsza quesa! Quesadilla wg Nigela Slatera




Uwielbiam quesadille, w najróżniejszych wersjach, czasem traktuję jako sprzątanie lodówki, ale ta akurat to wersja de lux specjalnie przygotowywana! Nigel Slater - od wielu lat mam jego książkę kucharską (była bestselerem w UK), ale jakoś prawie nic z niej nie gotowaliśmy...chyba trzeba to zmienić!
Tutaj przepis z The Guardian. 

Zróbcie koniecznie! I sposób podania jest super pomysłem - sos na górze quesadilli do tego śmietana w miseczce!


Składniki

  • 3 cebule dymki,
  • 350g upieczonych czerwonych papryk (z puszki lub słoika),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400g puszka pomidorów,
  • 400g puszka fasoli black-eyed lub haricot,
  • Kilka plastrów sera manchego lub innego półtwardego sera - ja wolę z cheddarem i wydaje mi się, że lepiej jest ścierać ser na tarce, czyli zaopatrzyć się w kawałek sera do tarcia,
  • 4 duże tortille kukurydziane lub z mąki pszennej.
Dodatkowo, będziemy potrzebować:
  • Olej słonecznikowy,
  • Garść świeżej bazylii,
  • Garść świeżej kolendry,
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Kwaśna śmietana (czyli taka w kubeczku).


Przygotowanie:

Zacznijmy od przygotowania nadzienia. 

Posiekaj cebule dymki, a następnie podsmaż je na patelni z niewielką ilością oleju, aż staną się miękkie.

Pokrój upieczone czerwone papryki na kawałki, a potem dodaj je do cebuli na patelni.

Kiedy papryki się podgrzeją, zetrzyj 3 ząbki czosnku na pastę i wymieszaj z paprykami.

Grubo posiekaj pomidory z puszki i dodaj je do papryk, pozostawiając na wolnym ogniu do gotowania przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną w grubym sosie.

W międzyczasie odcedź fasolę black-eyed lub haricot i dodaj ją do cebuli i pomidorów. Mieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły w smaczną mieszankę.

Teraz pora na aromatyczne zioła. 

Grubo posiekaj świeżą bazylię i kolendrę i wmieszaj je w sos. Dopraw całość solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, aby podkreślić smaki.

Przygotuj szybki sos salsę. Pokrój na małą kostkę awokado, pomidorki koktajlowe i ogórek. Dodaj drobno posiekane ostry papryczki, sok z limonki i posiekany szczypiorek. Delikatnie wymieszaj wszystko razem.
Przystąpmy teraz do składania kieszonki. 

Na patelni umieść jedną dużą tortillę. Rozprowadź na niej równomiernie nadzienie z fasoli i pomidorów, a następnie posyp wierzch plasterkami sera.

Przykryj drugą tortillą.

Gotuj na małym lub średnim ogniu, od czasu do czasu dociskając tortillę, aż spód stanie się chrupiący i złocisty. Następnie przewróć tortillę na drugą stronę i gotuj drugą stronę.

Pokrój na kawałki.

Podawaj  z pysznym sosem salsa, a jeśli lubisz, możesz również dodać kubek kwaśnej śmietany do podania.

Teraz pozostaje tylko cieszyć się tym wyjątkowym smakiem! To danie z fasoli black-eyed i pomidorów będzie doskonałym wyborem na lunch, kolację lub nawet jako przekąska na imprezę. 

Smacznego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa