TRYB JASNY/CIEMNY

Cytrynowe risotto



 
Cudowne risotto, nie przestraszcie się ilości ryżu…bo warto żeby został….bo wtedy możecie zrobić arancini (będzie oddzielny post o tych cudownych ryżowych kulkach)….
 
Przepis pochodzi epicurious czyli miejsca super profesjonalnych przepisów.
 
We Włoszech risotto byłoby daniem pierwszym, w Ameryce drugim, dlatego z tego przepisu powstaną 4 lub 6 porcji w zależności od tego, którym daniem będą.
 

Składniki (4 lub 6 porcji)

 
  • 6 szklanek bulionu drobiowego niskosolonego z puszki/kartonika lub domowego (ten najlepszy!)
  • 3 1/2 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże szalotki, posiekane
  • 2 szklanki ryżu arborio lub białego ryżu o średnich ziarnach
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka świeżo startego sera Parmezan (około 3 uncje)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • Opcjonalnie po 4-6 szarych krewetek usmażonych z czosnkiem.

Przygotowanie

 
Bulion doprowadź do wrzenia w dużym rondlu na średnim ogniu. 
 
Zmniejsz ogień do niskiego; przykryj, aby utrzymać ciepło. 
 
Rozpuść 1 1/2 łyżki masła z oliwą w ciężkim, dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj szalotki i smaż na wolnym ogniu aż będą miękkie, około 6 minut. Dodaj ryż; mieszaj przez 1 minutę. 
 
Dodaj wino i mieszaj aż odparuje, około 30 sekund. Dodaj 1 1/2 szklanki gorącego bulionu; gotuj na wolnym ogniu aż bulion zostanie wchłonięty, często mieszając. Dodaj pozostały bulion po 1/2 szklanki na raz, pozwalając na wchłonięcie bulionu przed dodaniem kolejnej porcji i często mieszając, aż ryż będzie kremowy i miękki, około 35 minut. 
 
Wymieszaj w nim ser i pozostałe 2 łyżki masła. Dodaj pietruszkę, sok z cytryny i skórkę z cytryny. 
 
Dopraw risotto solą i pieprzem. Przełóż do talerze, ułóż usmażone krewetki i podawaj.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa