Jak zrobić gulasz z jelenia? Czyli przepis na dziczyznę
Gulasz do fotogenicznych dań nie należy a składniki jak najbardziej....fot. D.Szymborska |
Po pierwsze, niezbędny jest jeleń a dokładniej mięso z niego. Po drugie,
przyda się prosty przepis (ja bazowałam na tym ze strony Lidla), po trzecie,
musimy być cierpliwi bo żeby mięso było smaczne musi się gotować do 3 (słownie:
trzech) godzin.
Gulasz z jelenia można przygotować w tygodniu, bo owszem wymaga
długiego czasu gotowania, ale samo krojenie, mycie, obieranie nie zajmuje zbyt dużo
czasu.
Uwaga zanim zrobimy porcję dla 4 osób, warto przetestować gulasz z
mniejszej ilości mięsa. Dziczyzna nie wszystkim smakuje, ma ostry zapach i jest
bardzo aromatyczna. Podana ilość wystarcza na 4 duże porcje, jelenina nie
należy do tanich mięs więc lepiej sprawdzić na ¼ składników czy na pewno będzie
nam to smakowało.
Uważam, że kruche mięso jelenia jest bardzo smaczne, aromatyczne, wręcz
esencjonalne, ale jak dla mnie zbyt intensywnie „leśne”. Ugotować, ugotuję ale
zjeść nie koniecznie, ot nie moje smaki, trochę podobnie jak z sarniną, nie
przepadam za takim mięsem, ale wiem jak je dobrze przyrządzić.
Nie wyobrażam sobie gotowania bez próbowania, bo jak podać coś niesprawdzonego. Dlatego praktycznie nigdy nie serwuję podrobów (czasem wątróbkę) bo nie umiem sprawdzić jak smakują….jelenina jest wartościowym, ciekawym mięsem, ot nie mój klimat, ale nie do tego stopnia, żeby jej nie przygotowywać i z przyjemnością patrzeć jak inni jedzą!
Składniki (4 duże porcje):
Aromatyczny, leśny gulasz z jelenia fot. D.Szymborska |
·
1kg mięsa z jelenia – użyłam gulaszowego,
ale miałam szczęście bo kawałki były przepiękne, bez przerostów, cudowne mięso,
·
800g pieczarek (ja obieram ze
skórki, więc użyłam 900g licząc się z tym, że trochę „odejdzie”),
·
0.5l piwa (u mnie był Żywiec w
puszcze),
·
0.5l bulionu warzywnego,
·
olej do smażenia,
·
5 cebul (białych),
·
5 ząbków czosnku,
·
dużo słodkiej papryki (3 łyżki),
·
kilka liści laurowych i kilka
ziaren ziela angielskiego,
·
pieprz i sól (tego praktycznie nie
było w przepisie, ale ja uważam, że mięso potrzebuje soli…i sądząc po smaku nie
myliłam się),
·
natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć cebulę, poczekać aż się zrumieni, dodać czosnek,
uważać żeby się nie spalił. Cebulę pokroiłam w piórka a czosnek posiekałam.
Następnie dodać pokrojone w kostkę mięso. Smażyć kilka minut, tak by mięso
przestało być intensywnie czerwone. Przełożyć z patelni do dużego garnka,
doprawić papryką, wszystko staranie wymieszać. Wlać piwo, nie przejmować się
pianą – zniknie. Poczekać aż zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, wrzucić
pokrojone w plasterki a wcześniej obrane pieczarki, wlać ½ porcji bulionu.
Gotować przez godzinę, dolać bulion i gotować przez kolejne 2 godziny. W
przepisie polecano gotowanie tylko przez 2 godziny, jelenina, którą miałam w
garnku po 2 godzinach była twarda i niesmaczna, po trzech zrobiła się krucha i
pyszna. Ot trzeba próbować w czasie gotowania.
Z gulaszem jest tak jak z bigosem bardzo zyskuje za każdym razem gdy
jest podgrzewany.
Można podawać z kaszą gryczaną albo ziemniakami.
Dziś jeszcze będę testować jak gulasz z jelenia smakuje z makaronem –
moim zdaniem świetnie się sprawdzi jako sos.
Nigdy nie jadłam gulaszu z jelenia :)
OdpowiedzUsuńnic tylko to zmienić :)
UsuńGreat article, totally what I wanted to find.
OdpowiedzUsuńThank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about
OdpowiedzUsuńthis. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post.
I am very glad to see such wonderful info being shared freely out
there.
Wonderful work! This is the kind of information that are supposed to be shared across the internet.
OdpowiedzUsuńShame on Google for no longer positioning this publish upper!
Come on over and seek advice from my website .
Thanks =)
You've made some decent points there. I looked on the net
OdpowiedzUsuńfor more information about the issue and found most individuals will go along with your views
on this web site.
Jestem weganinem i uważam, że takie gulasz są niestrawne i robią źle dla organizmu.
OdpowiedzUsuńmyślę, że wszystko zależy od naszych wyborów. Przepis sprawdzony, danie smaczne. Pozdrawiam serdecznie
UsuńSkoro jesteś weganinem, to co tu robisz? Dziczyzna jest jednym z najzdrowszych mięs jakie są.
Usuńchyba nie zrozumiałam pytania. Nie jestem weganką. Pozdrawiam
Usuń