TRYB JASNY/CIEMNY

Polędwica Wellington w podwójnym cieście – naleśnikowym i francuskim

 


 
 
Super eleganckie danie, na Święta albo tak po prostu jak mamy ochotę na specjalny obiad albo kolację. Uprzedzam jest sporo zamieszania w kuchni, ale warto!
 
Polędwicę robiłam na warsztatach kulinarnych Sokołów, i powiem, tak – pomysł z dodatkowym ciastem naleśnikowym jest więcej niż super! Nie musimy się martwić, że danie nam „popłynie”, bo wszystkie soki z mięsa przechodzą „pochłania” naleśnik.
 
Dodatkowym super pomysłem, jest smarowanie pędzelkiem ciasta francuskiego żółtkiem wymieszanym z espresso – nadaje bardziej kolor niż smak.
 
Przy tak dużej polędwicy ukroimy około 10-12 porcji.
 
 

Składniki

  • Polędwica wołowa Sokołów Uczta Qulinarna – 1-1,5 kg
  • Czerwona cebula – 2 szt.
  • Pieczarki – 500 g
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Świeży szpinak – 300 g
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • Olej lub masło klarowane
  • Sól, pieprz
  • Żółtko
  • Mocne espresso
 
Składniki na ciasto naleśnikowe
  • Jajko
  • Odrobina wody
  • Mąka, mleko – w równych proporcjach objętościowych



 

Przygotowanie

Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Na przetartej olejem patelni smażymy kilka naleśników. Muszą być bardzo cienkie i równe. Zamiast smarowania patelni tłuszczem, możemy dodać do ciasta odrobinę oleju. 
 
Czerwoną cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Pieczarki po uprzednim obraniu, miksujemy na drobne cząstki. Na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym podgrzewamy cebulę do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy zmiksowane pieczarki. Niewielka ilość czosnku wzbogaci smak potrawy. Całość podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu, aż grzyby zmiękną i nabiorą aromatu.
 
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy na rozgrzany olej i obsmażamy na złotobrązowy kolor z każdej strony. Podobnie jak farsz, polędwica musi ostygnąć. W tym czasie przygotowujemy szpinak. Opłukane liście młodego szpinaku doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy bardzo krótko. Następnie musimy zawinąć mięso i farsz w naleśniki, a potem w ciasto francuskie. Na rozłożonych naleśnikach układamy warstwę grzybów i posolonego szpinaku, po czym wykładamy polędwicę. Naleśniki odbiorą nadmiar wody z farszu, co sprawi, że ciasto francuskie będzie kruche. Całość owijamy ciastem naleśnikowym. Ostatnią warstwą jest ciasto francuskie. Polędwica Wellington musi mieć złotawy kolor. Aby go uzyskać, mieszamy żółtko z odrobiną mocnego espresso i taką emulsją smarujemy przygotowany rulon. Danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut. Odkrawamy „piętki” i kroimy bochen na plastry o grubości ok. 2 cm.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa