Chrupiący łosoś w ziołowej panierce
Kuchnia włoska to nie tylko makarony, a co powiecie na łososia który dzięki panierce staje się raniem restauracyjnym, do tego wygląda szałowo.
Mech, normalnie jadalny mech!
Do tego proste danie, godzina i siadamy do stołu. My jedliśmy z patatas brava i prostą sałatą z musztardowo miodowym sosem.
Przepis z włoskiej strony KLIK
Składniki
- Filet z łososia (2x150g)
- 1 czerstwa kajzerka (ważyła 49g)
- 1/2 pęczka natki,
- 1/2 pęczka koperku,
- 2 łyżki świeżego tymianku (same listki),
- 3 gałązki rozmarynu (same igiełki)
- Skórka z cytryny
- Oliwa z oliwek - 1 - 2 łyżki
- Pieprz i sól.
Przygotowanie
Aby przygotować chrupiącego łososia, najpierw zrób panierkę: pokrój bułkę na kawałki i umieść go w blenderze następnie dodaj koper i oberwane listki tymianku. Dołóż igiełki rozmarynu i natkę pietruszki . Wlej oliwę (lepiej po łyżce, żeby zobaczyć ile potrzeba, żeby panierka nie była zbyt mokra. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sól i pieprz. Zmiksuj całość na grubą, ziarnistą konsystencję.Zdejmij skórę cienkim nożem i usuń ości za pomocą pęsety kuchennej (u nas sprawdzają się kombinerki - serio dużo wygodniej i precyzyjnej), a następnie przełóż filety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłóż je przygotowaną panierką, dociskając ją dobrze rękami.
Komentarze
Prześlij komentarz