TRYB JASNY/CIEMNY

Chrupiący łosoś w ziołowej panierce




Kuchnia włoska to nie tylko makarony, a co powiecie na łososia który dzięki panierce staje się raniem restauracyjnym, do tego wygląda szałowo. 

Mech, normalnie jadalny mech!

Do tego proste danie, godzina i siadamy do stołu. My jedliśmy z patatas brava i prostą sałatą z musztardowo miodowym sosem.

Przepis z włoskiej strony KLIK

Składniki

  • Filet z łososia (2x150g)
  • 1 czerstwa kajzerka (ważyła 49g)
  • 1/2 pęczka natki,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 łyżki świeżego tymianku (same listki),
  • 3 gałązki rozmarynu (same igiełki)
  • Skórka z cytryny 
  • Oliwa z oliwek - 1 - 2 łyżki
  • Pieprz i sól.



Przygotowanie

Aby przygotować chrupiącego łososia, najpierw zrób panierkę: pokrój bułkę na kawałki i umieść go w blenderze następnie dodaj koper i oberwane listki tymianku. Dołóż igiełki rozmarynu i natkę pietruszki . Wlej oliwę  (lepiej po łyżce, żeby zobaczyć ile potrzeba, żeby panierka nie była zbyt mokra. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sól i pieprz. Zmiksuj całość na grubą, ziarnistą konsystencję.  

Zdejmij skórę cienkim nożem i usuń ości za pomocą pęsety kuchennej (u nas sprawdzają się kombinerki - serio dużo wygodniej i precyzyjnej), a następnie przełóż filety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obłóż je przygotowaną panierką, dociskając ją dobrze rękami.  

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa