TRYB JASNY/CIEMNY

Dorsz z ziołową emulsja na brukselkach i porach




Uwielbiam ryby, w PL ciężko mi kupić takie jakbym chciała, najmniej zawodny jest dorsz, dlatego też takich przepisów szukam.

Ten z włoskiej (ostatnio ulubionej) strony KLIK




Składniki (dla dwóch, głodnych osób)

  • 350-400g dorsza (polędwica lub nie)
  • Brukselki 250 g  
  • Rozmaryn 2 gałązki  
  • Szałwia 1 gałązka  (u nas dwie)
  • Por - tylko biała część
  • Musztarda 40 g  
  • Białe wino 90 g  
  • Oliwa z oliwek extra vergine 90 g  
  • Czarny pieprz do smaku  
  • Drobna sól do smaku  



Przygotowanie

Podzielić dorsza na kawałki - u nas 4, w miarę równej wielkości.  

Umyć pora i pokroić białą cześć w półksiężyce. 

Usunąć zewnętrzne liście i wykroić twardą część brukselki, umyć, każdą brukselkę przekroić na pół.

Zblendować: 1/2 siekanej szałwii (wykroić twardą część listków, jeżeli takie ma - nasza balkonowa ma), 1/2 rozmarynu (posiekanego), z winem musztardą i oliwą.

W naczyniu do pieczenia wymieszać brukselkę i pora z 1/2 emulsji. Położyć na tym rybę, polać resztą emulsji i posypać siekanymi ziołami. 

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec 40 minut. To nie błąd - to dobry przepis, testowany już dwa razy, po 40 minutach ryba jest super smaczna a warzywa zrobione na chrupko.

My podajemy z ziemniakami.

Komentarze

  1. Artykuł o dorszu z ziołową emulsją brzmi pysznie! Uwielbiam eksperymentować z nowymi przepisami, a połączenie dorsza z brukselkami i ziołami to świetny pomysł. Zgadzam się, że świeże zioła naprawdę potrafią wydobyć pełnię smaku z ryby.

    Ciekawi mnie, czy próbowaliście dodać do emulsji jakieś inne składniki, np. cytrynę lub czosnek? Może to jeszcze bardziej podkręciłoby smak! A brukselki to często niedoceniane warzywa, a w połączeniu z odpowiednimi przyprawami mogą być naprawdę pysznym dodatkiem.

    Z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy i inspiracje kulinarne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa