Lubicie kurczaka? Ja uwielbiam a dzięki temu przepisowi smak jest inny, danie świetne a pierś z kurczaka, na pewno nie jest nudna w takiej wersji.
Przepis z włoskiej strony TUTAJ
Składniki (dla 4 osób)
- Pierś z kurczaka: podwójna, duża,
- Oliwa z oliwek: 40g,
- Cytryna: 1 sztuka,
- Czosnek: 1 ząbek
- Sól drobna: 1 łyżka
- Pieprz czarny: 1 łyżeczka
- Papryka wędzona: 1 łyżeczka
- Rozmaryn: 1 gałązka
- Masło: 20 g
- Mąka pszenna typu „00”: 20g
- Mleko pełne: 200g
- Sól drobna: 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
- Rozmaryn: 1 gałązka
Przygotowanie
Zacznij od oczyszczenia piersi z kurczaka – usuń nadmiar tłuszczu oraz kości, a następnie podziel pierś na dwie części. Używając ostrego noża, wykonaj ukośne nacięcia na powierzchni mięsa, z obu stron, nie przecinając go do końca. W ten sposób przyprawy lepiej wnikną do środka.
W misce umieść kurczaka i dopraw go połową oliwy, solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz otartą skórką z cytryny. Dokładnie wmasuj przyprawy w mięso, zwracając uwagę, by dotarły do nacięć.
Na patelni rozgrzej resztę oliwy razem z gałązką rozmarynu i ząbkiem czosnku. Następnie ułóż na niej mięso.Smaż na średnio-wysokim ogniu, aż mięso ładnie się zrumieni od spodu (około 6–7 minut).
W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny. Gdy mięso się obsmaży, przewróć je na drugą stronę i, nadal utrzymując średnio-wysoką temperaturę, wlej sok z cytryny. Przykryj patelnię pokrywką i smaż kolejne 6–7 minut.
Usuń z patelni czosnek oraz rozmaryn, a gotowe mięso przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową.
Przygotowanie kremowego sosu:
W tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i podsmaż ją, ciągle mieszając trzepaczką, aby lekko się zrumieniła. Wlewaj stopniowo mleko o temperaturze pokojowej, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, gałką muszkatołową i dodaj gałązkę rozmarynu.
Włóż z powrotem mięso do sosu, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 2 minuty, aby kurczak przeszedł smakiem sosu.
Na koniec możesz udekorować potrawę skórką z cytryny i gałązką rozmarynu. Podawaj na gorąco z ziemniakami.
Jako sałatka idealnie do tego pasują cząstki pomidora.
Komentarze
Prześlij komentarz