TRYB JASNY/CIEMNY

Kremowy kurczak - przepis włoski

 



Lubicie kurczaka? Ja uwielbiam a dzięki temu przepisowi smak jest inny, danie świetne a pierś z kurczaka, na pewno nie jest nudna w takiej wersji.

Przepis z włoskiej strony TUTAJ

Składniki (dla 4 osób)

  • Pierś z kurczaka: podwójna, duża,
  • Oliwa z oliwek: 40g, 
  • Cytryna: 1 sztuka,
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Sól drobna: 1 łyżka
  • Pieprz czarny: 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona: 1 łyżeczka
  • Rozmaryn: 1 gałązka  
Składniki (sos)  
  • Masło: 20 g
  • Mąka pszenna typu „00”: 20g
  • Mleko pełne: 200g
  • Sól drobna: 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
  • Rozmaryn: 1 gałązka  


Przygotowanie


Zacznij od oczyszczenia piersi z kurczaka – usuń nadmiar tłuszczu oraz kości, a następnie podziel pierś na dwie części. Używając ostrego noża, wykonaj ukośne nacięcia na powierzchni mięsa, z obu stron, nie przecinając go do końca. W ten sposób przyprawy lepiej wnikną do środka.

W misce umieść kurczaka i dopraw go połową oliwy, solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz otartą skórką z cytryny. Dokładnie wmasuj przyprawy w mięso, zwracając uwagę, by dotarły do nacięć.

Na patelni rozgrzej resztę oliwy razem z gałązką rozmarynu i ząbkiem czosnku. Następnie ułóż na niej mięso.Smaż na średnio-wysokim ogniu, aż mięso ładnie się zrumieni od spodu (około 6–7 minut).  

W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny. Gdy mięso się obsmaży, przewróć je na drugą stronę i, nadal utrzymując średnio-wysoką temperaturę, wlej sok z cytryny. Przykryj patelnię pokrywką i smaż kolejne 6–7 minut.  

Usuń z patelni czosnek oraz rozmaryn, a gotowe mięso przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową.  

Przygotowanie kremowego sosu:

W tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i podsmaż ją, ciągle mieszając trzepaczką, aby lekko się zrumieniła. Wlewaj stopniowo mleko o temperaturze pokojowej, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, gałką muszkatołową i dodaj gałązkę rozmarynu.  

Włóż z powrotem mięso do sosu, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 2 minuty, aby kurczak przeszedł smakiem sosu.  

Na koniec możesz udekorować potrawę skórką z cytryny i gałązką rozmarynu. Podawaj na gorąco z ziemniakami. 

Jako sałatka idealnie do tego pasują cząstki pomidora.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa