Kremowa cukinia z boczkiem i makaronem


Przepis testowany w kilku wersjach, ta opisana jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Bardzo dużo zależy od jakości boczku, ja polecam ekologiczny.

Po drugie cukinie – te malutkie smakuję lepiej niż zwykłe (nawet te bio), dlatego lepiej, teraz w cukiniowym sezonie po nie sięgnąć.

Przygotowanie proste, efekt WOW łatwy do uzyskania, jedyny mankament tego dania jest taki, że jest tak pyszne, że je się bez opamiętania. Niezależnie od wielkości porcji bazowej prosi się o dokładkę…żeby nie było ostrzegałam!

Składniki (4 porcje):

  • 250g boczku,
  • 6 malutkich cukinii albo 1 ½ do 2 cukinii średniej wielkości,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Duży kubeczek śmietany 30% (200ml),
  • Tarty parmezan – 50g,
  • 350g makaronu tagliatelle,
  • Świeżo mielony pieprz (koniecznie).


Przygotowanie:

Edytuję przepis by uniknąć nieporozumień, w przejrzystej wersji wygląda to tak:
  • Utrzeć cukinię
  • Wytopić boczek (tłusty, bez oliwy)
  • Dodać do boczku drobno posiekany czosnek, delikatnie podsmażyć (musi być cały czas biały)
  • Dodać cukinię i dusić ok. 7 – 8 minut na dużym ogniu często mieszając
  • Dosolić do smaku
  • Na koniec dodać kwaśną śmietanę (wystarczy standardowa porcja – ok. 200 ml) i podgotować przez ok. 2 minuty
  • Utrzeć parmezan lub pecorino
  • W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać w garnku z sosem
  • Dodać część sera i wymieszać, pozostałą część podać do posypania
  • Wyłożyć na talerze, podać czarny pieprz do posypania

Przepis znaleziony w brytyjskim wydaniu Good Food.

4 komentarze:

Copyright © On Egin Eta Topa