Makaron nakładaj szczypcami – KONKURS
Dzień dobry makaronoholicy, wielbiciele klusek wszelakich! Od dziś do
następnego piątku rusza kolejny makaronowy konkurs! Wyjątkowy bo podwójny – u
mnie na blogu i na Makaron Rządzi Zdrowo.
Zasady są bardzo proste należy
przesłać przepis (w komentarzu pod tym postem) lub też przyczepić zdjęcie na
tablicy Makaron Rządzi Zdrowo TUTAJ jedyne kryterium ma być to makaron do
którego nakładania potrzebne są szczypce!
Czas start! Czekamy razem z Edkiem (makaronem) na Wasze przepisy!
Nagrodami są trzy super zestawy – markowe szczypce do nakładania
makaronu i T-Shirty z makaronowym logo.
Miłego makaronownia i czekamy na przepisy i zdjęcia.
Oto nagrody:
T-shirt |
T-shirt |
Szczypce |
Witam, zgłaszam do konkursu trzy przepisy na makarony, do których nałożenia niezbędne są szczypce (biada temu, kto spróbuje posłużyć się zwykłą łyżką...)
OdpowiedzUsuń1) Spaghetti con le cozze (spaghetti z mulami): http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/01/spaghetti-con-le-cozze-spaghetti-z.html
2) Tagliatelle Zingarella (tagliatelle z krewetkami w sosie miodowo-chilli): http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2012/12/tagliatelle-zingarella-tagliatelle-z.html
3) Bucatini alla carbonara vegetariana: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2012/12/carbonara-wegetarianska-z-zielonym.html
Serdecznie pozdrawiam!
super:)
UsuńOczywiście moje ukochane spaghetti Alfredo :)
OdpowiedzUsuńpół paczki makaronu spaghetti
starty parmezan/grana padana
ok. 10 pieczarek
300 ml śmietanki 30%
natka pietruszki (pół pęczka)
masło
sól, pieprz
Wykonanie:
1) Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku
2) Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do rondelka z łyżeczką masła. Dusimy do miękkości około nastu minut wraz z posiekaną drobno natką pietruszki (około 2 -3 łyżek)
3) Na patelni rozprowadzamy łyżeczkę masła, wlewamy śmietankę i wsypujemy ser. Na najmniejszym ogniu gotujemy, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć. Ma bulgotać ale delikatnie. Cały czas mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4) Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Jeśli całość wyda nam się nieco gęsta, rozcieńczamy odrobiną wody.
5) Makaron wykładamy na talerze, posypujemy pieczarkami, dekorujemy natką.
Caly przepis i fotka na moim blogu http://pyszniezdrowo.blogspot.com/2012/11/spaghetti-alfredo-z-pieczarkami.html#more
świetne:) dzięki!
UsuńTagiatelle w azjatyckiej nucie:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy przede wszystkim makaronu tiagiatelle, który gotujemy na aldente.
W między czasie, gdy wstawiamy wodę na makaron, a później gotując go, drobno kroimy cebulę szalotkę. Szklimy ją na oleju ryżowym (może być olej zwykły) z odrobiną masła.Dorzucamy posiekany czosnek. Do tego dodajemy krewetki - mogą być obrane lub w pancerzach. Chwilę mieszamy i dodajemy więcej masła, solimy (najlepiej za pomocą sosu sojowego), a po chwili podlewamy niewielką ilością wina. Wrzucamy pokrojoną w pióra papryczkę i mieszamy. Krewetki nabiorą koloru, puszczą sok, masło zglęstnieje (proces trwa około 3-5minut). Do takiego sosu dodajemy ugotowane tagiatelle. Mieszamy i podajemy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
super:) to sie szczypcami nakłada:)))
UsuńMakaron z kurczakiem i pieczarkami
OdpowiedzUsuń400 g makaronu tagliatelle(może być kolorowy)
10 pieczarek
0,5 kg piersi kurczaka
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść oliwek zielonych mogą być nadziewane pastą paprykową
oregano
słodka papryka
sól
Makaron gotujemy al dente.Pierś kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę podsmażamy na patelni,dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy oregano,słodką papryką i solą.Smażymy aż kurczak i pieczarki będą miękkie.Dodajemy słodką śmietankę, koncentrat pomidorowy i pokrojone oliwki.Chwilkę jeszcze dusimy,doprawiamy jeśli potrzeba i wrzucamy ugotowany makaron.Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy szczypcami na talerze.
Makaron z tuńczykiem
OdpowiedzUsuń300-400 g makaronu tagliatelle
2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach(rozdrobniony też może być)
2-3 łyżki kaparów
1 duża cebula
100-150 ml słodkiej śmietanki
sól,pieprz
Makaron ugotować al dente.Na odrobinie oleju z tuńczyka podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem dodajemy tuńczyka i kapary oraz śmietankę,chwilkę dusimy,doprawiamy do smaku.Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy z sosem.Nakładamy szczypcami na talerze i gotowe:)
fajne te przepisy:) dzięki:)
UsuńSpaghetti, tagliatelle? Te makarony koniecznie trzeba nakładać szczypcami!
OdpowiedzUsuńhttp://zucchini-blues.blogspot.com/2013/01/spaghetti-con-piselli-alla-fiorentina.html
http://zucchini-blues.blogspot.com/2013/01/tagliatelle-z-radicchio-rosso.html
fajne przepisy:)
UsuńDziękuję :)
Usuń