TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron nakładaj szczypcami – KONKURS




Dzień dobry makaronoholicy, wielbiciele klusek wszelakich! Od dziś do następnego piątku rusza kolejny makaronowy konkurs! Wyjątkowy bo podwójny – u mnie na blogu i na Makaron Rządzi Zdrowo. 
Zasady są bardzo proste należy przesłać przepis (w komentarzu pod tym postem) lub też przyczepić zdjęcie na tablicy Makaron Rządzi Zdrowo TUTAJ jedyne kryterium ma być to makaron do którego nakładania potrzebne są szczypce!

Czas start! Czekamy razem z Edkiem (makaronem) na Wasze przepisy!

Nagrodami są trzy super zestawy – markowe szczypce do nakładania makaronu i T-Shirty z makaronowym logo.

Miłego makaronownia i czekamy na przepisy i zdjęcia.

Oto nagrody:

T-shirt

T-shirt

Szczypce

Komentarze

  1. Witam, zgłaszam do konkursu trzy przepisy na makarony, do których nałożenia niezbędne są szczypce (biada temu, kto spróbuje posłużyć się zwykłą łyżką...)

    1) Spaghetti con le cozze (spaghetti z mulami): http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/01/spaghetti-con-le-cozze-spaghetti-z.html

    2) Tagliatelle Zingarella (tagliatelle z krewetkami w sosie miodowo-chilli): http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2012/12/tagliatelle-zingarella-tagliatelle-z.html

    3) Bucatini alla carbonara vegetariana: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2012/12/carbonara-wegetarianska-z-zielonym.html

    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście moje ukochane spaghetti Alfredo :)

    pół paczki makaronu spaghetti
    starty parmezan/grana padana
    ok. 10 pieczarek
    300 ml śmietanki 30%
    natka pietruszki (pół pęczka)
    masło
    sól, pieprz

    Wykonanie:
    1) Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku
    2) Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do rondelka z łyżeczką masła. Dusimy do miękkości około nastu minut wraz z posiekaną drobno natką pietruszki (około 2 -3 łyżek)
    3) Na patelni rozprowadzamy łyżeczkę masła, wlewamy śmietankę i wsypujemy ser. Na najmniejszym ogniu gotujemy, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć. Ma bulgotać ale delikatnie. Cały czas mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
    4) Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Jeśli całość wyda nam się nieco gęsta, rozcieńczamy odrobiną wody.
    5) Makaron wykładamy na talerze, posypujemy pieczarkami, dekorujemy natką.

    Caly przepis i fotka na moim blogu http://pyszniezdrowo.blogspot.com/2012/11/spaghetti-alfredo-z-pieczarkami.html#more

    OdpowiedzUsuń
  3. Tagiatelle w azjatyckiej nucie:
    Potrzebujemy przede wszystkim makaronu tiagiatelle, który gotujemy na aldente.
    W między czasie, gdy wstawiamy wodę na makaron, a później gotując go, drobno kroimy cebulę szalotkę. Szklimy ją na oleju ryżowym (może być olej zwykły) z odrobiną masła.Dorzucamy posiekany czosnek. Do tego dodajemy krewetki - mogą być obrane lub w pancerzach. Chwilę mieszamy i dodajemy więcej masła, solimy (najlepiej za pomocą sosu sojowego), a po chwili podlewamy niewielką ilością wina. Wrzucamy pokrojoną w pióra papryczkę i mieszamy. Krewetki nabiorą koloru, puszczą sok, masło zglęstnieje (proces trwa około 3-5minut). Do takiego sosu dodajemy ugotowane tagiatelle. Mieszamy i podajemy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron z kurczakiem i pieczarkami

    400 g makaronu tagliatelle(może być kolorowy)
    10 pieczarek
    0,5 kg piersi kurczaka
    200 ml słodkiej śmietanki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    garść oliwek zielonych mogą być nadziewane pastą paprykową
    oregano
    słodka papryka
    sól

    Makaron gotujemy al dente.Pierś kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę podsmażamy na patelni,dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy oregano,słodką papryką i solą.Smażymy aż kurczak i pieczarki będą miękkie.Dodajemy słodką śmietankę, koncentrat pomidorowy i pokrojone oliwki.Chwilkę jeszcze dusimy,doprawiamy jeśli potrzeba i wrzucamy ugotowany makaron.Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy szczypcami na talerze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron z tuńczykiem

    300-400 g makaronu tagliatelle

    2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach(rozdrobniony też może być)
    2-3 łyżki kaparów
    1 duża cebula
    100-150 ml słodkiej śmietanki
    sól,pieprz

    Makaron ugotować al dente.Na odrobinie oleju z tuńczyka podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem dodajemy tuńczyka i kapary oraz śmietankę,chwilkę dusimy,doprawiamy do smaku.Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy z sosem.Nakładamy szczypcami na talerze i gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spaghetti, tagliatelle? Te makarony koniecznie trzeba nakładać szczypcami!

    http://zucchini-blues.blogspot.com/2013/01/spaghetti-con-piselli-alla-fiorentina.html

    http://zucchini-blues.blogspot.com/2013/01/tagliatelle-z-radicchio-rosso.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa