TRYB JASNY/CIEMNY

Pikantny burger po azjatycku


Fascynacja marynowaniem cebuli, rzodkiewki i marchewki na sposób azjatycki nie mija! Tak powstał pomysł na burgera po azjatycku.

Przygotowanie jak to bywa z burgerami nie jest zbyt skomplikowane, trzeba tylko dodać czas na zamarynowanie marchewki i cebuli!

Wersja na zdjęciu jest pikantna bo użyte zostały dwa ostre sosy – sriracha – jeden to zwyczajny sos chili a drugi to srirachowy majonez (bez jajek).

Dodatkowo, coś co często stosuje się w kanapkach wietnamskich – bułki zostały nasmarowane roztopionym masłem.

Składniki (1 burger):

  • Bułka,
  • 4 łyżeczki roztopionego masła,
  • 180g mielonego mięsa wołowego,
  • Sriracha (plus sriracha mayo lub zwykły majonez),
  • ½ ogórka (obrany ze skórki, przekrojony na pół, wydrążone nasionka, pokrojony w półksiężyce),
  • 1 marchewka (pokrojona w słupki),
  • ½ cebuli (pokrojona na mandolinie),
  • Marynata (125ml cukru, 250ml octu ryżowego (można zastąpić octem winnym), 125 ml wody – zagotować i zalać warzywa gorącą marynatą),
  • Ser żółty – 2 plastry.


Przygotowanie:

Postępować tak jak z „normalnymi” burgerami.

Usmażyć mięso, ja lubię wysmażone 4-3 minuty na stronę, pod koniec smażenia położyć plaster sera żeby się roztopił.

Bułki podgrzać w piekarniku, nasmarować masłem.

Układać w następującej kolejności:

  • spód bułki, 
  • majonez albo zwykły albo sriracha, 
  • marynowana marchewka i cebula (dobrze odsączone), 
  • ser,
  • kotlet,
  • ser, 
  • ogórek, 
  • marynowana cebula i marchewka, 
  • górę bułki nasmarować srirachą, ewentualnie ketchupem.


Uwaga to jest danie pikantne!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa