Banh Mi z miętowo miodowymi klopsikami i marynowaną rzodkiewką


Banhmi Nam jest zamknięte w niedzielę. A my koniecznie chcieliśmy zjeść wietnamskie kanapki. Na szczęście w niedziele niektóre piekarnie są otwarte, a nasze lodówka jest duża, więc…

Już po 3 godzinach zajadaliśmy się genialnymi kanapkami. Miały wszystko co przepyszne i niezbędne: dla miłośnika podrobów była wersja z pasztetową z dzikich węgierskich świń dla reszty z majonezem. Wszyscy mieli miętowo-miodowe klopsiki i marynowane: rzodkiewki, marchewki i cebulę. Do tego świeża kolendra.

To wszystko tyle trwało, bo trzeba było zamarynować warzywa, potem schłodzić gotowe już klopsiki…

Jeżeli macie ochotę na niedzielny brunch to polecam te kanapki, jeżeli wolicie śniadanie to zjedźcie je w sobotę w Mai!



Przepis będę podawać w kolejności przygotowywania, choć do końca nie jestem pewna, czy lepiej najpierw marynować warzywa czy chłodzić mięsne kuleczki.

Acha jeszcze mała uwaga, jak nie działa u Was dobrze okap, a nie chcecie mieszkać w oparach sosu rybnego, to ten przepis nie jest dla Was.

Przepis na 6 wielkich bułek! Jeżeli chodzi o źródło przepisów to najwięcej jest z BBC Good Food, ale to miks różnych pomysłów na wietnamskie kanapki.

Składniki marynowanych warzyw:

  • ½ szklanki octu ryżowego,
  • ¼ szklanki wody,
  • ¼ szklanki białego cukru,
  • 1 marchewka – pokrojona w słupki,
  • 6 rzodkiewek pokrojonych na mandolinie,
  • 1 cebula pokrojona na mandolinie.

Przygotowanie:

Zagotować ocet, wodę i cukier, zalać pokrojone warzywa. Zostawić na minimum 30 minut. Przed dodawaniem do bagietki starannie odcedzić.


Składniki klopsików:

  • 2 łyzki miodu,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 4 dymki (zielone części, drobno posiekane),
  • 500g mielonej wieprzowiny,
  • 3 ząbki czosnku – drobno posiekane,
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej – zmiażdżone i posiekane,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • Duży pęczek mięty – posiekane tylko listki,
  • Spory pęczek kolendry – posiekane tylko listki,
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

Miód wymieszać z sosem rybnym, podgrzać. Zmieszać wszystkie posiekane warzywa z mięsem, dodać sos, na sam koniec mąkę kukurydzianą. Uformować 20 kulek. Ułożyć je na papierze do pieczenia, pergaminie i włożyć do zamrażalnika na 20-3 minut. Rozgrzać olej na patelni i smażyć klopsiki z każdej strony. Nie przejmować się mocnym zrumienieniem.


Bagietkę przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Podgrzać.

Nasmarować majonezem lub pasztetową, ułożyć warzywa. Warto dodać ogórek (bez pestek). Klopsiki przecięte na pół, dodać kolendrę i sos sriracha.


Podawać z domową mrożoną herbatą lub kombuchą.

2 komentarze:

Copyright © On Egin Eta Topa