TRYB JASNY/CIEMNY

Kokosowy dahl z soczewicą



Wiem, wiem niewiele tutaj wegańskich przepisów, jednak jak już jakiś się pojawia to gwarantuję, że będzie supersmaczny! Tym bardziej, że w domu przeważają mięsożercy. 

Dahl to była część naszej hinduskiej kolacji. Może być też samodzielnym daniem, choć ta porcja na którą jest przepis jest raczej dodatkiem, albo dwoma sporymi porcjami.

Przepis pochodzi z książki „Oh cook” May’a, jest prosty i niewymagający, jeżeli chodzi o gotowanie.



Składniki

  • 200g soczewicy (u nas zielona),
  • 1 posiekana szalotka,
  • 1 ząbek czosnku posiekany,
  • 1 laska cynamonu,
  • ½ czerwonego chili (żeby nie było zbyt ostro, w przepisie było całe),
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 puszka mleka kokosowego (niezbyt tłustego),
  • Sok z ½ cytryny,
  • Kolendra do dekoracji.

Przygotowanie

Soczewicę przepłukać starannie, tak żeby woda była czysta. 

Włożyć soczewicę do garnka, dodać wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny i kolendry. Dolać 300ml wody, wstawić do gotowania. 

Do czasu zagotowania na dużym ogniu potem zmniejszyć, gotować około 40 minut, sprawdzić czy soczewica jest miękka, przed podaniem doprawić cytryną i po nałożeniu do naczynia lub na talerze posypać kolendrą.


Przepis na chapati TUTAJ

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa