TRYB JASNY/CIEMNY

Szybki makaron z szafranowo cytrynowym sosem



Uwielbiam szafran. Tak, jak w kolorze żółtym nie jest mi do twarzy, tak w z żółtymi daniami jest mi bardzo po drodze. Lubię kurkumę, curry i bardzo szafran. Ten przepis zobaczyłam na blogu  Erren’s Kitchen. 

Wystarczy zaledwie kilka składników a efekt jest super smaczny!

Składniki (3 porcje)

  • 4 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Kilkanaście niteczek szafranowych,
  • Śmietanka 30% (z kartonika, 330ml),
  • Sok z jednej cytryny,
  • Starta skórka z jednej cytryny,
  • 6 łyżek tartego parmezanu plus dodatkowy do posypania,
  • Świeża natka pietruszki,
  • 80g suchego makaronu na jedną porcje.

Przygotowanie

Roztopić masło dodać posiekany czosnek i szafran, gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać śmietankę i gotować przez kolejne 2 minuty, dodać sok z cytryny i starannie wymieszać.

Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, zostawić trochę wody z gotowania przed odcedzeniem klusek.

Wymieszać makaron z sosem, dodać siekaną pietruszkę i skórkę z cytryny. Na sam koniec dodać parmezan i nałożyć na talerze. Podawać ze świeżo tartym parmezanem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa