TRYB JASNY/CIEMNY

Rogan Josh z indykiem



 
To jest super sposób podania, zaproponował go min. Jamie Olivier. Wygląda i smakuje! Jest tylko jedno ale, ja lubię gdy kolacja hinduska, nawet w domu, to jest wiele dań. Jeżeli decydujecie się na jedno – to podajcie właśnie tak – będzie i wygodnie i smacznie. To co na zdjęciu to nie jest chlebek naan tylko….głęboko mrożony chlebek pszenny ze sklepiku jedzeniowego w IKEA. Jeszcze jedna uwaga, to jedno z tych dań, że pomimo użycia słoika z sosem (niezawodny Patak) potrzebujemy trochę czasu by danie ugotować…. Piszę to też dla siebie, żeby pamiętać, i nie porywać się na hinduskie kolacje w zwykłym, pracowym tygodniu, tylko zostawić to sobie na weekendowe gotowanie… Przepis bazuje na radach Jamiego, z mojej ulubionej książki – „Ministry of Food”.

 
Składniki (4-6 porcji)

  • 600g mięsa z ud indyka (bez kości),
  • 2 cebule,
  • 1 chili (tutaj ostrożnie, bo ostrość bywa bardzo zdradliwa, więc lepiej dodawać po „troszeczku”),
  • Starty na tarce imbir (kawałek wielkości kciuka),
  • Świeża kolendra - pęczek,
  • Olej do smażenia i łyżka masła,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki balsamico,
  • 400g pomidorów w puszcze,
  • 400ml rosołu warzywnego,
  • Słoik Patak Johs roga curry paste
  • 2 garście – 50g czerwonej soczewicy,
  • Płatki migdałowe (prażone),
  • 200g jogurtu greckiego,
  • Ryż gotowany na parze i chlebki naan.
 

Przygotowanie

Mięso z indyka pokroić w kostkę, obrać i posiekać cebulę. 

Pokroić chili, pamiętając o tym, żeby dodawać je partiami i sprawdzać ostrość dania! 

Zetrzeć imbir, posiekać kolendrę – zostawić trochę do posypania. 

Podprażyć płatki migdałowe na teflonowej, suchej patelni.
 
W dużej patelni rozgrzać olej z masłem, zacząć od usmażenia cebuli, potem dodać chili i imbir. Dodać kolendrę, liście laurowe i smażyć przez 10 minut, do czasu gdy cebula nie stanie się brązowa. Dodać mięso z indyka, doprawić solą i pieprzem, smażyć, dodać balsamico, smażyć kolejne 2-3 minuty, dodać rosół i pomidory z puszki, na sam koniec dodać Patak z puszki. 

Dorzucić soczewicy, poczekać aż wszystko się zagotuje, zmniejszyć „ogień” i gotować około godzinę. 

Mieszać by nie przywierało, jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty dodać rosołu lub wody. 

Podawać z ryżem gotowanym na parze, chlebkami naaan i prażonymi migdałami. 

Zawsze warto posypać świeżą kolendrą.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe danie muszę spróbować w swojej kuchni. Wygląda apetycznie można by było dać je na stolik ze słodkościami na weselu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa