TRYB JASNY/CIEMNY

Gambas al ajillo

 



Pyszne i super szybkie krewetki, tak właściwie, to robią się same, my tylko musimy je obrać.

Przepis z warsztatu kuchni hiszpańskiej, przygotował Adrian Stojewski. 




 


 

Składniki dla 4 osób

  • 500 g krewetek surowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
  • Natka gałązka pietruszki (do posypania)

 

Przygotowanie

 

Oczyszczamy krewetki z pancerzy, pozostawiając jedynie ogonek. W trakcie, wyciągamy jelitka ze spodu krewetki nakłuwając krótkim nożem 4-5 mm w głąb. Pozbywamy się też układu krwionośnego – niteczka z drugiej strony krewetki.

 

Na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i chili.

 

Rozgrzewamy i po chwili (zanim zaczną się przypalać) dolewamy oliwę z oliwek.

 

Dodajemy obrane wcześniej krewetki i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Doprawiamy solą i wyciągamy na cazuelas (gliniane miseczki).

 

Serwujemy na gorąco posypując świeżo posiekaną natką pietruszki


Post sponsorowany przez Biuro Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce


Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda, musze spróbować tego przepisu w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto przeczytać czasem taki artykuł i przybliżyć sobie tematykę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie :) Z pewnością wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa