TRYB JASNY/CIEMNY

Pimientos de Padrón – szybko i pysznie



 
Dzięki zaproszeniu Biura Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce miałam super smaczną przyjemność uczestniczyć w warsztatach. Tym razem uczyliśmy się jak przygotowywać tapas. 

Szefowie Miguel Capitan i Adrian Stojewski przygotowali dla nas zadania o różnym stopniu trudności. Będę mogła się podzielić kilkoma hiszpańskimi przepisami. 

Zaczynam od super szybkiej przystawki, tapas albo ot przekąski, którą można zjeść na balkonie, przy grillu albo z przyjaciółmi przy wielkim stole. Z papryczkami jest związana legenda – co któraś papryczka jest ostra jak chili….kto na nią trafi ten nie tylko powinien ją zjeść ale też będzie miał dużo szczęścia – coś za coś!
 
Tutaj przepis zaproponowany przez Adriana Stojewskiego, to co ciekawe, to użycie oliwy zamiast oleju. Mała podmianka a zmienia smak! Ja jeszcze używam soli z salinas, takiej w płatkach….



 

Składniki dla 6 osób

500 g zielonych papryczek Padrón
sól morska w płatkach
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
 

Przygotowanie

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni.
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy osuszone wcześniej papryczki.
Smażymy do uzyskania biało/brązowej skórki.
Serwujemy na gorąco posypując solą morską w płatkach.



Post sponsorowany przez Biuro Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa