TRYB JASNY/CIEMNY

Ryż chipotle



 
Polecany do burrito ale tak smaczny, że pasuje do wszystkiego, do żeberek gotowanych sous vide też. 
 
Przepis zaczerpnięty z epicurious.com – czyli miejsca z super przepisami, które są sprawdzone i w 99% przypadkach przepyszne. Daje ten 1% jakby coś poszło nie tak, ale są one tak opisane (przepisy), że ciężko coś pokręcić. Nic tylko gotować!



 

Składniki na 4 porcje

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Pęczek posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki masła (niesolonego),
  • 1 łyżka soku z limonki.
 

Przygotowanie

 
Przepłukać ryż kilka razy, do czasu, aż woda będzie przeźroczysta. Odcedzić. Przełożyć do garnka, dodać sól i wlać 1 i 1/4 szklanki wody, przykryć i doprowadzić do wrzenia. 

Zmniejszyć „ogień” i gotować przez 18 do 21 minut, tak by ryż „wciągnął” wodę.
 
Odstawić na 10 minut. Rozdrobnić widelcem, dodać posiekaną kolendrę (u nas tylko listki, bez łodyżek), masło i sok z limonki. 
Delikatnie wszystko wymieszać, podawać od razu.
 
Ryż smakuje świetnie na gorąco, ale jest też pyszny na zimno.
 
Nadaje się idealnie do burrito, pasuje do wielu dań, jest lekko kwaskowaty, orzeźwiający i przepyszny!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa