TRYB JASNY/CIEMNY

Grzane wino – przepis brytyjski



 
Śnieg, zimno (-7.5C w Warszawie, rano) to grzane wino się przyda. Przepis z BBC Good Food, ale bez wzmocnienia. Brytyjczycy dodają do wina jeszcze likieru z tarniny, ja wolę zwykłe grzane wino i dodatkowo dodaję kardamon i goździki. 
 
Zdecydowanie wolę przygotować w domu przyprawę do wina niż używać tej kupnej. Dzięki temu w 100% wiem co dodaję do wina.
 
Ważną uwagą jest to, by pamiętać, że trzeba chwilę, dłuższą chwilę bo 30 minut odczekać, dzięki temu smak grzańca będzie lepszy! Dobra wiadomość jest taka, że można przygotować więcej wina, przechować w lodówce i następnego dnia „tylko” pogrzać.



 

Składniki

  • 500ml wina wytrawnego, czerwonego (chyba bym nie porywała się na to najtańsze, ale nie przesadzałabym też z jego jakością….)
  • Laska cynamonu.
  • 2 gwiazdki anyżkowe,
  • 4 ziarenka kardamonu,
  • 3 plasterki sycylijskiej, czerwonej pomarańczy,
  • 4 łyżki cukru
 

Przygotowanie

 
Wino z przyprawami, cukrem i pomarańczą podgrzewać na małym ogniu, uważać, żeby nie zagotować. Gdy jest już gorące, zdjąć z ognia. Odczekać 30 minut. Ponownie powoli pogrzać, przelać przez sitko z drobnymi dziurkami lub gazę.
 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa