TRYB JASNY/CIEMNY

Nyonya curry z jajkiem na twardo – porcja za 5PLN



 
The Guardian umie w przepisy! Warto sięgać po te, które są bardziej niż nieoczywiste. To curry z jajkiem na twardo jest naprawdę pyszne! Smakuje genialnie, można jeszcze pokusić się o mniej budżetową wersję i dodać kotlet z kurczaka, ale jest to opcjonalne rozwiązanie. Jak przekonuje autorka przepisu Becky Excell to malezyjskie curry kosztuje 20PLN i nakarmi 4 osoby. 
 
To przykład budżetowego, pysznego jedzenia, które warto wpisać w tygodniowe menu. 

Można spokojnie ugotować je w tygodniu, a potem trochę jak z rosołem, modyfikować dodatki, lub po prostu zrobić mniejszą porcję jak gotujemy dla jednej, lub dwóch osób.

Przepis jest na 4 porcje, które są porcjami obiadowymi, do tego warto podać gotowany ryż, lub chleb, jak kto woli. 
 
Zatem studenckie, inflancyjne ale przede wszystkim smaczne, jednogarnkowe danie!





 

Składniki (4 porcje)

  • 3 łyżki oliwy czosnkowej (może być zwykła),
  • 3 obrane ze skórki ziemniaki (duże), pokrojone w tak zwane łódeczki,
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w 2.5cm kawałki (krojone na 4, wzdłuż – jak coś widać na zdjęciu o jakie pokrojenie mi chodzi),
  • 100g pora, tylko biała część, posiekany drobno,
  • 400ml mleka kokosowego (ja wolę light),
  • 300ml rosołu (może być z bio kostki),
  • 100g mrożonego groszku,
  • Sól do doprawienia (chyba, że używamy słonego sosu sojowego, to wtedy jej nie dodajemy)
  • 8 jajek ugotowanych na twardo (wrzucam do wrzątku, przekłute jajko i gotuję 12min, potem chłodzę w wodzie, dotyczy to jajek wyciągniętych z lodówki),
  • Dymka do posypania (posiekana, tylko zielona część).
 

Do przygotowania curry:

  • 2 i ½ łyżki stołowej curry (najlepiej bio i łagodnego),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki wody,
  • Dwie szczypty płatków chilli (mniej lub więcej w zależności jak ostre jedzenie lubimy).
 
 



Przygotowanie

 
Zacząć o zrobienia pasty. Nie trzeba się martwić, tym, że po wymieszaniu wszystkich składników jest to zupełnie płynne, wystarczy rozgrzać oliwę w patelni i dodać składniki pasty – zrobi się pasta!

Smażyć pastę przez 2 minuty. 

Dodać ziemniaki, marchewkę, rosół (podgrzany), mleko kokosowe, pora. 

Doprowadzić do gotowania. Zmniejszyć „ogień”, przykryć i gotować przez 40 minut. 

Po tym czasie na 10 minut zwiększyć ogień, lekko odparować, na sam koniec dodać groszek i jajka, delikatnie mieszać. 

Podawać z dymką i białym, gotowanym ryżem.
 
Opcja z kotletem z kurczaka, nie jest już tak budżetowa, ale takie zestawienie jest super pyszne!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa