TRYB JASNY/CIEMNY

Tortilla de patatas taka jak w Mercado de la Ribera

 


 
To kolejny taki post. Zjedliśmy coś pysznego w barze, restauracji i potem powtarzamy to w domu. Dokładnie tak było z tą tortillą. Pierwszy raz jedliśmy ją w Mercado de la Ribera w Bilbao. Można było ją zamówić na zimno i na gorąco (podgrzewana w mikrofali) wzięliśmy na zimno. W domu jadłam w dwóch wersjach i muszę przyznać, że obydwie są świetne.
 
To „zwykła” tortilla de patatas, do której dodaje się podsmażone na maśle pory i przygotowuje się sos z porów i majonezu.
 
Przepis na tortillę – polecam TEN, ale rozumiem, gdy każdy ma swój ulubiony....
 
A by powstała ta baskijska wersja serwowana w barze to trzeba: podsmażyć pory na maśle – drobno pokrojone w półplasterki, podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z ziemniakami i cebulką, drugą część ostudzić i wymieszać z majonezem doprawiając cytryną.

a tak wyglądała porcja tortilli z porami w Bilbao:



 
On Egin!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa