TRYB JASNY/CIEMNY

Brukselka (prawie) doskonała



 
Uwielbiam brukselkę, na blogu pojawiało się sporo przepisów, ale ten jest tym najlepszym! Naprawdę, tamte oczywiście, że też lubię – inaczej by się na blogu nie znalazły ale ten….ten to jest (prawie) doskonały!
 
To przepis, który nie jest wymagający, jedyne co jest wymogiem do przygotowania to….posiadanie piekarnika!



 

Składniki – dla dwóch osób jako dodatek do obiadu lub kolacji, albo jako przystawka

 
  • 250g brukselki,
  • Oliwa do nasmarowania brukselek,
  • Sól,
  • Parmezan do posypania,
  • Sok z cytryny do skropienia.
 

HINT


użyjcie papieru do pieczenia zamiast folii aluminiowej, dzięki temu brukselka nie będzie przywierać i będzie można ograniczyć ilość oliwy!
 

Przygotowanie

 
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. 

Brukselkę obrać z liści zewnętrznych, duże brukselki przekroić na pół, opcjonalnie wykroić głąbik (delikatnie, tak żeby brukselki się nie rozwaliły).

Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, brukselkę wymieszać z oliwą – tyle, żeby pokryć brukselki, ale wciąż niezbyt dużo. 

Lekko posolić.
 
Rozłożyć na blasze i piec przez 20 minut.
 
Gdy są upieczone albo na sam koniec (1 minuta), wymieszać z parmezanem i dodać soku z cytryny.
 
Smacznego brukselkowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa