TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z pieczarkami i kiełbasą (surową, włoską)

 



To bardzo jesienny makaron, bazowy przepis jest z grzybami leśnymi, ale ta wersja z szerszym makaronem i pieczarkami jest obłędnie pyszna! 

Polecam ogromnie, tylko jest jeden warunek potrzebujemy prawdziwej, włoskiej, surowej kiełbasy!

Przepis pochodzi ze strony Ricette Gillozafferano



Składniki

  • Tagliatelle z jajek 250 g
  • Surowa, włoska kiełbasa  350 g
  • Borowiki 300 g
  • Białe wino 50 g
  • Tymianek 5 gałązek
  • Oliwa z oliwek extra vergine do smaku
  • Sól do smaku
  • Czosnek 1 ząbek
  • Czarny pieprz do smaku
DO MASŁA AROMATYCZNEGO
  • Masło 70 g
  • Szalotka 25 g
  • Rozmaryn 3 gałązki
  • Sól do smaku

Przygotowanie


Aby przygotować tagliatelle z grzybami i kiełbasą, zacznij od przygotowania masła aromatycznego: oczyść i posiekaj szalotkę i  świeży rozmaryn.

W rondelku rozpuść masło. Dodaj posiekaną szalotkę i rozmaryn, dopraw szczyptą soli. Mieszaj i gotuj przez 5 minut na bardzo małym ogniu. 

Przelej mieszankę do miski. 

Przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.

W międzyczasie oczyść grzyby (w moim przypadku pieczarki), usuwając nożykiem ziemistą część i podstawę trzonu. Delikanie umyj grzyby. Pokrój je następnie na cienkie plasterki.

W rondlu rozgrzej olej z czosnkiem i rozmarynem, dodaj grzyby, smaż je na dużym ogniu przez kilka minut. Gdy nabiorą ładnego koloru, dodaj szczyptę soli. 

Usuń zioła i odłóż grzyby na bok do miski, aby zwolnić patelnię. Naciętych kiełbasek zdjąć osłonkę i posiekać (drobno). Na patelnię przełuż kiełbasę. Smaż na dużym ogniu, aż będzie złota, a następnie dodaj  białego, wytrawnego wina.

Pozwól, aby alkohol odparował. 

W międzyczasie ugotuj tagliatelle. Przełóż grzyby do patelni.

Smaż razem grzyby i kiełbasę przez kilka minut, a następnie dodaj tagliatelle ugotowane al dente i łyżkę wody z gotowania makaronu.

Wyjmij masło aromatyczne z zamrażarki i dodaj je do patelni, wymieszaj na wyłączonym ogniu. 

Tagliatelle z grzybami i kiełbasą są gotowe do podania, serwuj ze świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.

Przepis pochodzi ze strony Ricette Gillozafferano


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa