Gok Wan – sałatka chińska z ogórków
W jednym z holenderskich antykwariatów kupiłam „Gok Cooks Chinese” – za 3E zamiast 20GBP. Bardzo dobry zakup. Już trzy dania zrobione a sporo czeka w kolejce.
Zaczynam od super smacznej sałatki z ogórków, co ważne, nie trzeba czekać, można jeść od razu! Pewno, że przepadam za „tłuczonymi” ogórkami (KLIK), ale one potrzebują czasu, ta nie!
To co jest na zdjęciu to sałatka z jednego większego, szklarniowego ogórka. Idealna dla dwóch osób, jako dodatek do kurczaka na przykład (też będzie przepis na blogu).
Składniki
- 1 duży ogórek,
- Ząbek czosnku, obrany i posiekany,
- Łyżeczka dżemu chili, lub papryczka chili posiekana – tutaj zalecam ostrożność, chili bywa różnie pikantne, zatem sprawdzajmy ostrość,
- Siekana dymka (garść, albo więcej w zależności jak lubimy),
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka sosu rybnego,
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- Szczypta soli.
Przygotowanie
Ogórek obierz, przekrój na pół, pozbądź się pestek, pokrój w ukośne paski o grubości około pół centymetra.W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, dodaj posiekaną dymkę i ogórek.
Gok pisze, że wystarczy odczekać 2 minuty i można podawać!
Komentarze
Prześlij komentarz