TRYB JASNY/CIEMNY

Gok Wan – sałatka chińska z ogórków



 
W jednym z holenderskich antykwariatów kupiłam „Gok Cooks Chinese” – za 3E zamiast 20GBP. Bardzo dobry zakup. Już trzy dania zrobione a sporo czeka w kolejce.
 
Zaczynam od super smacznej sałatki z ogórków, co ważne, nie trzeba czekać, można jeść od razu! Pewno, że przepadam za „tłuczonymi” ogórkami (KLIK), ale one potrzebują czasu, ta nie!
 
To co jest na zdjęciu to sałatka z jednego większego, szklarniowego ogórka. Idealna dla dwóch osób, jako dodatek do kurczaka na przykład (też będzie przepis na blogu).
 

Składniki

  • 1 duży ogórek,
  • Ząbek czosnku, obrany i posiekany,
  • Łyżeczka dżemu chili, lub papryczka chili posiekana – tutaj zalecam ostrożność, chili bywa różnie pikantne, zatem sprawdzajmy ostrość,
  • Siekana dymka (garść, albo więcej w zależności jak lubimy),
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Szczypta soli.
 

Przygotowanie

Ogórek obierz, przekrój na pół, pozbądź się pestek, pokrój w ukośne paski o grubości około pół centymetra.

W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, dodaj posiekaną dymkę i ogórek.

Gok pisze, że wystarczy odczekać 2 minuty i można podawać!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa