TRYB JASNY/CIEMNY

Koreański prawie corn-dog z ciasta preclowego z polską kiełbaską

 


 
Na zaproszenie Akademii Kulinarnej Sokołowa miałam znowu wielką przyjemność gotować w profesjonalnej kuchni, nauczyć się przepisu i razem z koleżanką przygotować 60 porcji! 

Tak, tak bo na warsztatach panuje taki zwyczaj, że każda podgrupa zadaniowa gotuje dla wszystkich. Miała być „wydawka” na 60 porcji to była. Podam przepis na 20 porcji, czyli na 20 kiełbasek w cieście, my po prostu użyłyśmy 3 razy więcej składników. 

Jeżeli chodzi o przygotowanie to w tej wersji jest to ciasto takie jak na precle, więc jest dodatkowo podgotowane przed pieczeniem w wodzie z sodą.

Po przygotowaniu 30 corn dogów, nabrałam całkiem sporej wprawy, więc myślę, że przed jakąś imprezką przepis znowu wykorzystam.



 

Składniki na 20 porcji

 
  • 20 kiełbasek, my używaliśmy kiełbaski sokoliki,
  • 500ml wody,
  • 7g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 650g mąki pszennej (tortowej),
  • 55g masła (może też być smalec),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 100g sody oczyszczonej na 2.5 litra wody,
  • Rozbełtane żółtko,
  • Opcjonalnie mak do posypania (ja wolę bez).
 

Przygotowanie

 
Roztop masło lub smalec, wymieszaj z mąką, drożdżami, solą, cukrem, wodą i oliwą. Wyrób ciasto w robocie kuchennym, lub rękami.
 
Odłóż ciasto w ciepłe miejsce na 15-20 minut, przykryj ściereczką.
 
Rozwałkuj ciasto i ukrój prostokąty ciasta, takie by zawinąć w nie kiełbaskę. Układaj kiełbaski w cieście na blasze. 




 
Zagotuj wodę z sodą, łyżką cedzakową wkładaj ciasto z kiełbaską na około 20 -30 sekund. 
 
Wyłów, odłóż na blachę i posmaruj rozbełtanym jajkiem, opcjonalnie posyp makiem. 



 
Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika włóż kiełbaski w cieście. Piecz około 15-20 minut aż będą ładnie złociste.




 
Podawaj z sałatką, lub jako przekąskę do dipów. 
 
Kiełbaski w cieście gdy ostygną, są niesmaczne więc to jedna z tych przekąsek, którą trzeba szybko zjeść, albo przynajmniej nie przygotowywać dużej porcji!
 
Dziękuję za zaproszenie firmie Sokołów, to było smaczne gotowanie!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa