TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti limone e capperi



 

Włoski tytuł, żeby było łatwiej znaleźć. Bo od dwóch lat mamy taką gazetkę (Pasta Amore&Fantasia z 2022 roku) z makaronami i jakoś nie byłam systematyczna w opisywaniu przepisów (delikatnie mówiąc), a teraz powoli chcę to nadrabiać, bo sama traktuję blog jako książkę kucharską i jak nie mam tutaj przepisów to nie jest mi wcale wygodnie… 
 
Przepis szybki, prosty i super smaczny. To jeden z tych włoskich makaronów, który prawie nie ma dodatków a smakuje świetnie.
 
Ważne, używamy świeżego spaghetti. I tak, trzeba lubić kapary!
 

Składniki (3 porcje, w tym jedna malutka)

  • 250g świeżego makaronu spaghetti,
  • 30g oliwy,
  • 1 cytryna
  • 1 mały słoiczek kaparów (w zalewie, nie soli)
  • Sól, pieprz
  • Parmezan do posypania.
 

Przygotowanie

 
Zamocz cytrynę we wrzątku, potem umyj. Zetrzyj skórkę, sok wyciśnij. 

Na oliwie podsmażaj (około 6-7 minut) skórkę cytryny z oliwą i odcedzonymi kaparami, dodaj sok z cytryny. 

Wymieszaj z ugotowanym makaronem (jak zawsze warto zostawić sobie wodę z gotowania makaronu), dopraw świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie jak potrzeba solą. 

W rondlu mieszaj wszystko przez 3-4 minuty, nałóż na talerze. 

Podawaj ze świeżo tartym parmezanem. 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa