Spaghetti limone e capperi
Włoski tytuł, żeby było łatwiej znaleźć. Bo od dwóch lat mamy taką gazetkę (Pasta Amore&Fantasia z 2022 roku) z makaronami i jakoś nie byłam systematyczna w opisywaniu przepisów (delikatnie mówiąc), a teraz powoli chcę to nadrabiać, bo sama traktuję blog jako książkę kucharską i jak nie mam tutaj przepisów to nie jest mi wcale wygodnie…
Przepis szybki, prosty i super smaczny. To jeden z tych włoskich makaronów, który prawie nie ma dodatków a smakuje świetnie.
Ważne, używamy świeżego spaghetti. I tak, trzeba lubić kapary!
Zamocz cytrynę we wrzątku, potem umyj. Zetrzyj skórkę, sok wyciśnij.
Przepis szybki, prosty i super smaczny. To jeden z tych włoskich makaronów, który prawie nie ma dodatków a smakuje świetnie.
Ważne, używamy świeżego spaghetti. I tak, trzeba lubić kapary!
Składniki (3 porcje, w tym jedna malutka)
- 250g świeżego makaronu spaghetti,
- 30g oliwy,
- 1 cytryna
- 1 mały słoiczek kaparów (w zalewie, nie soli)
- Sól, pieprz
- Parmezan do posypania.
Przygotowanie
Zamocz cytrynę we wrzątku, potem umyj. Zetrzyj skórkę, sok wyciśnij.
Na oliwie podsmażaj (około 6-7 minut) skórkę cytryny z oliwą i odcedzonymi kaparami, dodaj sok z cytryny.
Wymieszaj z ugotowanym makaronem (jak zawsze warto zostawić sobie wodę z gotowania makaronu), dopraw świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie jak potrzeba solą.
W rondlu mieszaj wszystko przez 3-4 minuty, nałóż na talerze.
Podawaj ze świeżo tartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz