Z miętą, szałwią, estragonem, rozmarynem, koperkiem i nasionami kopru włoskiego – makaron, oczywiście!
Po włosku, w naszym ulubionym pisemku to się nazywa spaghetti alle erbe aromaitche i jest naprawdę super aromatycznym, ziołowym daniem.
Myślę, że teraz to jest najlepszy czas, bo wiele z nas ma zioła na balkonie, idzie jesień, trzeba je zjadać!
Makaron do przygotowania w ciągu 20 minut.
Myślę, że teraz to jest najlepszy czas, bo wiele z nas ma zioła na balkonie, idzie jesień, trzeba je zjadać!
Makaron do przygotowania w ciągu 20 minut.
Świetnie pasuje do niego sałatka ze świeżych liści botwinki i innych sałat.
Na balkonie mamy: szałwię, miętę i rozmaryn.
Na balkonie mamy: szałwię, miętę i rozmaryn.
Dokupiłam koperek, a roślinek estragonu nigdzie nie było to użyliśmy suszonego.
Zacząć od ziół, umyć, osuszyć, oddzielić od twardych części. Wszystko bardzo drobno posiekać. Wymieszać zioła.
Składniki (3 porcje)
- 250g świeżego makaronu – spaghetti,
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki szałwii – wybrałam takie z małymi liśćmi, żeby nie miały twardych części,
- ½ pęczka koperku,
- ½ pęczka mięty (czyli jakieś 10 gałązek z balkonowej doniczki),
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu (albo jak ktoś ma to 2 gałązki),
- 1 cytryna (warto kupić BIO),
- 4 łyżki oliwy,
- Sól.
Przygotowanie
Zacząć od ziół, umyć, osuszyć, oddzielić od twardych części. Wszystko bardzo drobno posiekać. Wymieszać zioła.
Cytrynę wyparzyć, umyć i zetrzeć skórkę na tarce. Wymieszać skórkę z cytryny z sokiem i oliwą, dodać do ziół i wszystko starannie wymieszać.
Jak zawsze przy gotowaniu (w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu) makaronu, odlać wody z garnka, przyda się do wymieszania z sosem i ugotowanym makaronem.
Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, dodać trochę wody z gotowania, żeby wszystkie zioła tak ładnie oblepiły makaron.
Podawać z parmezanem. U nas była jeszcze sałatka.
Wcześniejszy przepis na makaron z kaparami KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz