Gruntowe, niepryskane, najświeższe na świecie - pomidory do domowego ketchupu fot. D.Szymborska |
Nie żebym wyznawała jakieś teorie spiskowe, analizowała kody kreskowe,
daty produkcji….. ale jeżeli chcę mieć pewność, że do końca wiem co jest w
słoiku to….sama muszę zapakować jego zawartość.
Dokładnie tak jest z domowym ketchupem. Nie robię go zbyt często, bo a)
sezon na pomidory nie trwa wiecznie, b) jest to dość czasochłonna „produkcja”.
Coś za coś! Właśnie teraz pomidory z gruntu, niepryskane, smaczne są do
kupienia w sensownych cenach. Jednym słowem to TERAZ trzeba zrobić ketchup!
20min – obieranie pomidorów
ze skórki (3kg) + 5min – siekanie cebuli i czosnku + 15 minut smażenie na
oliwie pomidorów, cebuli i czosnku z dodatkiem pieprzu i soli + 10 min –
blendowanie na raty sosu + 30min – gotowanie zblendowanych pomidorów z cukrem i
octem winnym + 20 min – wekowanie słoików…..
3 kg pomidorów i wszystkich dodatków uzyskałam około 0.8l
ketchupu….dlatego warto się zatrzymać na lekturze etykiety ketchupu, bo często
producenci reklamują, że 100ml ketchupy wyprodukowano z 150g pomidorów…w
domowej produkcji nie ma takiego „przełożenia”.
Przed radosną produkcją domowego ketchupu warto się zaopatrzyć w małe
słoiczki. Jak to się mówi coś za coś – jeżeli nie ma konserwantów to prawidłowo
zawekowany ketchup może spokojnie czekać w spiżarni czy w kuchennej szafce na
otwarcie, natomiast już otwarty słoiczek może stać w lodówce tylko kilka dni!
Składniki:
·
3kg pomidorów – im lepsze tym
smaczniejszy będzie ketchup,
·
3 czerwone cebule,
·
5 ząbków czosnku,
·
5 łyżek cukru (trzcinowy, palmowy
byle nie biały),
·
3 łyżki octu winnego (czerwonego),
·
1 łyżeczka soli,
·
1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu,
·
½ łyżeczki czerwonego pieprzu,
·
oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
Obrane ze skórki, pyszne pomidory fot. D.Szymborska |
Owszem więcej zamieszania z tradycyjnymi wekami ale za to jak ślicznie taki słoiczek wygląda na śniadaniowym stole albo w czasie grilla...fot. D.Szymborska |
Pomidory obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne. Cebulę posiekać,
czosnek również. Wszystko smażyć na dużej patelni przez 15 minut. Doprawić
pieprzem i solą. Następnie zblendować. Masę doprawić octem winnym i cukrem,
sprawdzić smak i ewentualnie dodać przypraw. Gotować na małym ogniu do czasu
uzyskania pożądanej konsystencji. Jak ketchup wystygnie to trochę stężeje.
Wygotować słoiki i pokrywki, zawekować ketchup i można już się zastanawiać do
jakich dań podamy nasz, domowy ketchup….
Komentarze
Prześlij komentarz