1 sierpnia 2017

Halloumi kebabs z tymiankiem i sosem musztardowo cytrynowym

Super przepis i do zrobienia na patelni grillowej w domu...chyba, że ktoś ma ochotę na "prawdziwy" grill...wiadomo, będzie smacznie, grecko i zdrowo fot. D.Szymborska


I trzecie danie kuchni greckiej, to też znalazłam na stronach BBC Foods, przepis nadaje się do przygotowania na grillu opalanym węglem ale też udaje się te pyszne szaszłyki przygotować mają do dyspozycji tylko patelnię grillową!

Tym razem przygotowanie – szybkie, grillowanie również! Czyli nie ma dodatkowego podgrzewania kuchni w taki upał jak na przykład jest dziś!

Szaszłyki z serem halloumni są świetną przystawką, dzięki tymiankowo, cytrynowo musztardowemu sosowi zwykłe grillowane warzywa, takie jak cukinia czy cebula smakują inaczej, smaczniej….

Składniki (10 szaszłyków):


Szaszłyki są gotowe wtedy, gdy ser zaczyna się robić brązowy a warzywa zgrillowane - czyli po około 5 minutach grillowania fot. D.Szymborska


·      20 pomidorków koktajlowych,
·      40 kawałków sera halloumni – tak pokrojone, żeby się nie kruszyły,
·      20 kawałków – łódeczek cebulowych,
·      20 kawałków cukinii (trójkątów),

Sos:

·      2 łyżki oliwy,
·      sok z jednej cytryny,
·      2 łyżeczki suszonego tymianku,
·      1 łyżka musztardy Dijon.

Przygotowanie:

Nabić na patyczki szaszłykowe warzywa i ser. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać szaszłyki sosem. Rozgrzać grill lub patelnię grillową, ułożyć szaszłyki – grillować przez około 5 minut, warto jeszcze podlać sosem, który z pewnością zostanie na talerzu lub tacce, na której leżały szaszłyki.
Podawać na gorąco, jako pyszną grecką przystawkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa