Są szefowie (i szefowe) kuchni, którzy mają dar uczenia amatorów jak gotować. Są też sommelierzy (i sommelierki), którzy potrafią dobierać wina do najdziwniejszych dań.
Właśnie w towarzystwie takich osób gotowaliśmy na warsztatach. Autorką przepisu jest Agata Wojda a wina dobrała Anna Gmurczyk.
Całość warsztatów poświęcona była potrawom na lato, mam jeszcze (oprócz) tego 4 przepisy na zimne, pyszne dania idealne na upały!
Owszem w przypadku niektórych trzeba trochę postać przy kuchni, ale przepisy są jak najbardziej do zrobienia w racjonalnym czasie, nawet gdy jest gorąco!
Chłodnik jest pyszny, aromatyczny i chrupiący – zaleta dodanych warzyw, a serek halloumni jest super smacznym dodatkiem nie tylko do sałatek!
![]() |
Specjalizujemy się z Agatą w minach do zdjęć kulinarnych! |
Wreszcie wina, które zaproponowała Ania to uzupełnienie dla….zupy! Picie wina do zupy wydawało mi się nieco dziwnym pomysłem, ale zupa przypomina bardziej zimną sałatkę więc białe wino do niej pasuje.
![]() |
Idealne dla prowadzącego degustację - uchwyt na kieliszek do wina! Niemiecki patent! fot. D.Szymborska |
Dwa wina pasowały, ale Mozele, moim zdaniem jest lepszym wyborem, z racji bardziej wyrazistego smaku, który przełamuje letnie lenistwo zimnej zupy.
Składniki (10 dużych porcji, lub 20 degustacyjnych)
- ½ główki młodych liści kapusty
- 6 niewielkich ogórków małosolnych
- 2 sztuki sera greckiego halloumi
- 4 średnie kalarepki
- gruby pęczek kopru
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 3 pęczek młodej dymki niewielkiej ze szczypiorem
- 2 bardzo dojrzałe awokado
- Sok z 2 cytryny
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżek oliwy
- 1 litr greckiego jogurtu
- 1 litr maślanki
- sól, pieprz
- miód
- 1 łyżeczka wasabi
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jak najmłodsze liście młodej kapusty kroimy w 2 cm kostkę, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z płaską łyżeczką soli. Odstawiamy na około 20 minut aby kapusta zmiękła, odcedzamy, dodajemy połowę zsiekanego kopru. Do garnka wlewamy około 1 litra wody, dodajemy masło, łyżkę cukru, łyżeczkę soli i kurkumę. Zagotowujemy. Obieramy kalarepkę, kroimy w piękną, równą 2 cm kostkę. Wrzucamy do garnka z kurkumą i przez 5 minut gotujemy i studzimy. Możemy zostawić w płynie aby nabrało lepszego koloru i aromatu. Do naczynia wrzucamy obrane awokado, pozostały zsiekany koper, sok z 1 cytryny, posiekaną miętę, odcięty i pokrojony szczypior z dymki, 1 ząbek czosnku. Rozdrabniamy blenderem dolewając najpierw niewielką ilość jogurtu (chcemy mieć gładko i aksamitnie) a potem resztą i maślanką. Doprawiamy solą, odrobiną miodu, łyżeczką wasabi. Odstawiamy do lodówki.Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Smażymy w całości podłużne dymki, dodając odrobinę miodu, soli i pieprzu. Krótko i na mocny rumiany kolor. Przestudzone kroimy w talarki. W cienkie plasterki kroimy ogórka. Łączymy w dużej misie nabiał, kalarepkę, ogórka i kapustę. Sprawdzamy i doprawiamy na smak.
Halloumi kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano z dodatkiem odrobiny miodu. Wykładamy chłodnik do talerzy, układamy na wierzchu cebulę i halloumi.
Polecane wina niemieckie:
Weingut Schneider Müller ( Hesja Nadreńska)2017 Riesling Kabinett feinherb
Alk. 11,50 % - uwaga wino, jeszcze nie do kupienia w Polsce, bo producent poszukuje importera
Weingut Quint (Mozela)2017 Riesling trocken
Wintricher Großer Herrgott Quintessenz
Alk. 12,00 % CR 9,00 g/l K 6,00 g/l
Importer: Lecker Maciej Kielanowski
Dziękuję Niemieckiemu Instytutowi Wina za zaproszenie na Warsztaty.
oddam królestwo za kalarepę. dosłownie :D nie jadłam z 2,5 roku. albo i 3. a do tego za oknem 42st. w cieniu. taki chłodnik to teraz normalnie orgazm kulinarny <3
OdpowiedzUsuńserio, nie ma u Ciebie kalarepki, dziwne...
Usuń