Lżejszy sos szpinakowy do makaronu


Upały. Z jednej strony nie jesteśmy zbyt głodni (bo tak gorąco), z drugiej z czegoś trzeba czerpać energię (np. do treningów).

Tutaj propozycja pysznego, lżejszego niż normalnie sosu szpinakowego do makaronu. Przygotowanie szybkie, szpinak pyszny!

Wcześnie do przygotowywania sosu używałam serów pleśniowych, ale sama śmietana wystarczy, żeby było pysznie!

Dużo kalorii dodaje masło, ale gdyby go nie było to danie nie byłoby smaczne….jak to się mówi zawsze jest „coś za coś!”.


Składniki:
  • 750g szpinaku w liściach (albo rozmrożonego, albo świeżego),
  • 500g mięsa z kurczaka (ostatnie odkrycie – mięso z kurczaków z chowu ekologicznego),
  • ½ główki czosnku,
  • ½ kostki masła,
  • 330ml śmietanki 30%,
  • Pomidorki koktajlowe, suszone na słońcu w oliwie (50g),
  • Gałka muszkatołowa, pieprz i sól,
  • Makaron (w zależności od poziomu głodności od 60 do 90g na osobę),
  • Prażone orzeszki pini (50g).



Przygotowanie:

Szpinak posiekać, jeżeli trzeba wcześniej rozmrozić, lub bardzo starannie umyć.

Na maśle podsmażyć siekany drobno czosnek. Po chwili dodać szpinak, pomidorki. Doprawić świeżo tarą gałką muszkatołową, pieprzem. Dodać śmietanę.

Mięso z kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki. Usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Ugotować makaron. Uprażyć orzeszki. Wymieszać mięso z kurczaka z sosem.

Odcedzić makaron, przełożyć do garnka i wymieszać z sosem.

Podawać z orzeszkami i parmezanem.

1 komentarz:

Copyright © On Egin Eta Topa