TRYB JASNY/CIEMNY

Kurki bez zgrzytu, z czerwonym pieprzem


Dania z kurkami, botwinką i szczawiem to są potencjalnie piaskowo ziemiście zgrzytające potrawy.
Świetnie rozumiem osoby, które w restauracji odsyłają danie do kuchni, bo „zgrzyta”. A co można zrobić w domu? Żeby nie wyrzucać zgrzytającego to kurki można umyć…. prysznicem!

Odpada długie namaczanie, które grzybom nie służy, przelewanie wrzątkiem też nie zmyje całego piasku, a strumień prysznica i owszem!

Jak już wiemy, że nie będzie zgrzytów to jeszcze pamiętajmy o jednym, małym dodatku, który zmieni nasze danie! To Schinus peruwiański, zwany czerwonym pieprzem. To peruwiańskie drzewo pieprzowe, zwane przez tubylców molle ma takie malutkie, czerwone owoce – przypominają ziarenka pieprzu, stąd ta myląca nazwa. Czerwony pieprz trzeba rozgnieść w moździerzu.

A tutaj najłatwiejszy przepis na kurkowy makaron z czerwonym pieprzem:

Składniki (6 porcji):

  • 400g kurek (umytych pod prysznicem, mocnym strumieniem, w przypadku dużych przekrojone na pół),
  • Masło do smażenia kurek i kurczaka,
  • 500g filetu z piersi ekologicznego kurczaka,
  • Pęczek koperku,
  • 400ml śmietany 36% w kartoniku,
  • 400g makaronu penne,
  • Pieprz, sól i czerwony pieprz.


Przygotowanie:

Umyte kurki podsmażamy na maśle. Tak długo jak wchłoną masło i woda, którą puściły odparuje. Przekładamy do miski, na pozostałym tłuszczu (z reguły coś zostaje) smażymy filet z piersi kurczaka, który kroimy w cieniutkie paseczki.

Łączymy kurki, mięso, śmietanę i siekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w osolonej wodzie).

Odcedzamy i w dużym garnku mieszamy makaron z sosem.

Podajemy z czerwonym pieprzem.


Komentarze

  1. Wygląda apetycznie! Może spróbuję jak będę miała kurki;-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, tym bardziej, że sezon kurkowy właśnie startuje!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. brzmi i smakuje :) czego trzeba więcej :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa