TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z gorgonzolą i szarpaną, włoską szynką



Kolejny, ciężki, sycący makaron. Tym razem z serem pleśniowym szarpaną włoską szynką. Mała Wielka Księga Makaronu nie zawodzi. Jeszcze sporo przepisów zostało, ale powoli jak przeglądam te kilkaset stron przepisów to wiele już zjedliśmy, niektóre po „milion” razy. Ta wersja klusek jest niezawodnie pyszna! Jedna porcja to około 900kcal.

Składniki

  • Opakowanie gorgonzoli (150g)
  • 250ml słodkiej śmietanki 30% (takiej w kartoniku)
  • Sól, pieprz i cukier,
  • 150g szynki parmeńskiej (poszarpane plastry)
  • 400g suchego makaronu,
  • Pęczek natki pietruszki (posiekane same listki).

Przygotowanie

Z gorgonzoli (jeżeli ma) odkroić skórkę. Pokroić w kostkę. 

Na teflonowej patelni roztopić, dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. 

Gotować około 5 minut, na małym ogniu, mieszając. 

Plastry szynki porwać i delikatnie wymieszać z serowo śmietanowym sosem. 

Ugotować makaron, wymieszać z sosem i posypać siekaną natką pietruszki.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa