TRYB JASNY/CIEMNY

Szparagi gotowane w śmietanie – genialny sos do makaronu



Wiem, że po naszym sezonie na szparagi, ale na przykład w Peru mają teraz świetne, zielone, cienkie i chrupiące.

Bazowy przepis z Wielkiej, Małej Księgi Makaronu zawierał szynkę konserwową, ale opcja z pieczonym filetem z kurczaka, jest super smaczna.

Szparagów nie trzeba gotować na parze, „dochodzą” w śmietance z koncentratem, dzięki temu są chrupiące i przepyszne!

Szybki przepis na super makaron w tygodniu. Daje dużo energii do ćwiczeń i smakuje wybornie!

Składniki

Pęczek zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 200g filetu z piersi kurczaka (upieczonego w piekarniku),
  • 40g masła,
  • 1 chili,
  • 400g penne,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 330ml śmietany (30% z kartonika),
  • pieprz, sól,
  • tarty parmezan do posypania.

Przygotowanie

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pokroić ukośnie na kawałki, cebulę posiekać. 

Kurczaka upiec w piekarniku. 

Żeby mięso było smaczniejsze, filet z piersi kurczaka warto przekroić wzdłuż i piec takie dwa cienkie kawałki. 

Rozgrzać na patelni masło, dodać cebulę, następnie gdy się wszystko ładnie podsmaży, dodać szparagi i posiekane chili. Podsmażyć, następnie wlać śmietanę i koncentrat i dusić aż szparagi zrobią się miękkie. Doprawić solą i pieprzem. 

Utrzeć parmezan. 

Ugotować makaron i wszystko razem wymieszać dodając pokrojonego w plastry kurczaka. Smacznego biegowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa