TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z parmezanem i brązowym (palonym) masłem



Jedliśmy w kilku wersjach, dla mnie najsmaczniejszy jest ten z kurczakiem, bo łosoś wydaje mi się zbyt dominujący. 

Przepis z Małej Wielkiej Księgi Makaronu. 

Tam proponowana jest wersja bez dodatków. 

Jeżeli nie dołożymy ani mięsa ani ryby, to nasza porcja (przy założeniu, że jemy aż 100g suchego makaronu) to będzie miała 828kcal, w tym 24g białka, 43g tłuszczu i 86g węglowodanów.

Co ważne przepis jest super prosty, szybki i zawsze wychodzi!

A tutaj wersja z pieczonym łososiem i czarnym makaronem:





Składniki (4 porcje, smażony filet z piersi kurczaka lub pieczony łosoś jako dodatki)

  • 400g makaronu suchego,
  • 100g parmezanu,
  • 150g masła.

Przygotowanie

Parmezan zetrzeć na tarce. 

Masło roztopić na patelni aż uzyska jasnobrązowy kolor. 

Makaron ugotować wg instrukcji. 

Odcedzić i nie czekając aż wystygnie wymieszać z roztopionym masłem i parmezanem. 

Zostawić trochę parmezanu do posypania dania. 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa