TRYB JASNY/CIEMNY

Grillowane szparagi z palonym masłem i makaronem



Sezon na szparagi wystartował! 

U nas po raz któryś zielone i to w wersji grillowanej. 

Moim zdaniem to hit naszego, szparagowego sezonu!

Są przepyszne, chrupiące i dużo lepsze od tych gotowanych.

Tutaj przepis na szybki makaron z palonym masłem, pieczonym filetem z piersi kurczaka i oczywiście szparagami.

Można jeść też w wersji bezmięsnej, akurat tutaj była prośba o mięsny obiad.



Składniki (3 porcje)

  • Pęczek zielonych szparagów (250g),
  • Masło 150g na (3 porcje po 80g makaronu)
  • Olej,
  • Makaron,
  • Parmezan do tarcia (100g),
  • Sól i pieprz,
  • Opcjonalnie filet z piersi kurczaka upieczony w piekarniku.



Przygotowanie

Filet z piersi kurczaka upiec w piekarniku, pokroić w plastry.

Szparagi umyć, odłamać twardą część i obrać obieraczką. Można nie obierać, ale testowaliśmy i tak smakują jeszcze lepiej. 

Szparagi ułożyć na tacce i pędzelkiem wysmarować je oliwą. Grillować na patelni grillowej aż do czasu gdy pojawią się na nich czarne paseczki. Odłożyć kilka szparagów do dekoracji, resztę pokroić w średniej wielkości kawałki.

Masło roztopić na patelni aż uzyska jasnobrązowy kolor. 

Makaron ugotować wg instrukcji. 

Odcedzić i nie czekając aż wystygnie wymieszać z roztopionym masłem i parmezanem. 
Zostawić trochę parmezanu do posypania dania. 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, ale proszę o komentarze bez aż tak duuuużej reklamy! dzięki!

      Usuń
  2. Wszystko tu tak smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa