TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka makaronowa z brokułami i kukurydzą

 


 

Mam kilka popisowych dań, takich, które zawsze wychodzą, które mają fanów wśród moich znajomych i rodziny. Bywają też takie dania, które dzielą, tak jest z tą zapiekanką, część uwielbia inni krytykują. Cóż wygląda na to, że nie da się wszystkim dogodzić….
 
Moja zapiekanka nie zawiera zbyt dużo sera, a jednocześnie wszystkie składniki są ze sobą smacznie posklejane. Zaletą tego dania jest, to, że można je przygotować wcześniej i potem tylko dopiec w piekarniku.
 
Na Przepisy.pl znalazłam przepis na podobną zapiekankę, ma inne warzywa i (chyba) więcej sera. Alternatywny przepis znajdziecie TUTAJ
 
A, zapomniałabym można ją przygotowywać w dwóch równie smacznych wersjach – wegetariańskiej i z kurczakiem lub indykiem.



 

Składniki (całe, duże naczynie żaroodporne, 6 słusznych porcji)

 
  • 500g makaronu świderki (ugotowany, lekko skropiony oliwą),
  • 450g brokułów (ugotowane w wodzie z solą i cukrem),
  • 200g sera (tarty na tarce o dużych oczkach),
  • 200g kukurydzy (odsączona z zalewy),
  • 350g filetu z piersi kurczaka (smażonego na oliwie z odrobiną masła – opcjonalne)
  • Masło do wysmarowania formy.
 

Przygotowanie

 
Formę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć warstwę makaronu, potem: ser, kurczaka, kukurydzę, brokuły, odrobinę sera i warstwę makaronu i znów ser. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec około 20-25 minut, aż ser się ładnie roztopi.

Komentarze

  1. Uwielbiam makaron połączony z brokułami. Zapiekanka prosta i szybka do wykonania. Świetna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis. Na pewno wypróbuję u minie w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy blog, w końcu coś co mnie interesuje będę tu częściej zaglądać

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa