TRYB JASNY/CIEMNY

Ogórki małosolne na ostro



 
Zacznę od tego, że przygotowanie dobrej kiszonki wcale nie jest takie proste, że na przykład przygotowanie dobrej kapusty czerwonej nam się zupełnie nie udało, wreszcie, że preferuję mniejsze porcje, które można przejeść z przyjemnością, a nie jeść potem na siłę, żeby się nie zmarnowały.
 
Od początku – naczynie – u nas baryłka z Bolesławca i dodatkowy talerzyk, żeby wszystko dobrze było przykryte wodą. Ogórki – malutkie…. Czas oczekiwania – jedzenie zaczęliśmy po 2 dniach!
 



Składniki

  • 1kg małych ogórków gruntowych,
  • 1 świeży czosnek,
  • 1 korzeń chrzanu (dużo jak na tą ilość ogórków – dlatego tak ostro było)
  • 1 łyżka soli kłodawskiej na 1l wody
  • Koper – u nas dwie spore gałązki,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • Soda i ocet do domycia ogórków.
 

Przygotowanie

Co ważne ogórki najpierw myjemy, potem zalewamy roztworem wody i octu, na koniec roztworem sody w wodzie – wszystko po to, by pozbyć się z jednej strony chemii, którą mogły być spryskane, z drugiej bakterii czy grzybów – nam chodzi o przygotowanie ogórków małosolnych a nie jakieś inne fermentacje….

Tak umyte ogórki ustawiamy pionowo w naczyniu, "dopychamy" pokrojony korzeń chrzanu, zioła i czosnek. Zalewamy solanką (sól rozpuszczamy we wrzącej wodzie), przykrywamy talerzykiem i kładziemy na naczynie ściereczkę, niecierpliwie czekamy 2 dni i zjadamy się pysznymi ogórkami małosolnymi!



 
Jeżeli chcecie przygotować malutką porcję, macie dobrej jakości woreczki strunowe to polecam kiszenie na sucho – przepis TUTAJ
 

Komentarze

  1. Fajny blog, już od jakiegoś czasu chętnie go śledzę, zawsze cos wartościowego się dowiem dla siebie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa