TRYB JASNY/CIEMNY

Dorsz z chorizo – przepis wypróbowany

 


 

Na początku sięgaliśmy po przepis z bloga, takiego fajnego z obrazkami, w którym było pokazane po kolei co robić. Potem blog zniknął, to znaczy nie da się otworzyć tego przepisu. Z racji tego, że nie jest to pierwszy raz jak jemy tego dorsza to podaję wypróbowany przepis.
 
Co jest ważne – żeby dorsz miał skórę, inaczej się rozpadnie, żeby chorizo było wysokogatunkowe – inaczej ciężko będzie je pokruszyć.
 
Patas bravas każdy robi jak lubi, my w oliwie, bez podgotowania smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę.
 


Składniki

  • Cebula
  • 200g chorizo
  • Mała puszka papryki konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g dorsza
  • Oliwa,
  • Sól.
 

Przygotowanie

 
Infuzować oliwę czosnkiem, wyciągnąć czosnek, podsmażyć na tej oliwie paprykę. 

Na osobnej patelni poddusić cebulę pokrojoną w kostkę i dodać pokruszone chorizo. Wytopić chorizo. 

Do tego włożyć dorsza, smażyć najpierw skórą do góry, potem do dołu – pod dwie minuty. Dusić dorsza przez 10 minut skórą do dołu. 

Podawać – trochę chorizo na dole, potem dorsz, potem chorizo i papryka. 

Wyserowować z ziemniakami -patatas bravas.

ps. tak, do Kraju Basków przywieźliśmy holenderską sól.... bo tak akurat wyszło

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa