Dorsz z chorizo – przepis wypróbowany
Na początku sięgaliśmy po przepis z bloga, takiego fajnego z obrazkami, w którym było pokazane po kolei co robić. Potem blog zniknął, to znaczy nie da się otworzyć tego przepisu. Z racji tego, że nie jest to pierwszy raz jak jemy tego dorsza to podaję wypróbowany przepis.
Co jest ważne – żeby dorsz miał skórę, inaczej się rozpadnie, żeby chorizo było wysokogatunkowe – inaczej ciężko będzie je pokruszyć.
Patas bravas każdy robi jak lubi, my w oliwie, bez podgotowania smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Infuzować oliwę czosnkiem, wyciągnąć czosnek, podsmażyć na tej oliwie paprykę.
Co jest ważne – żeby dorsz miał skórę, inaczej się rozpadnie, żeby chorizo było wysokogatunkowe – inaczej ciężko będzie je pokruszyć.
Patas bravas każdy robi jak lubi, my w oliwie, bez podgotowania smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Składniki
- Cebula
- 200g chorizo
- Mała puszka papryki konserwowej
- 3 ząbki czosnku
- 400g dorsza
- Oliwa,
- Sól.
Przygotowanie
Infuzować oliwę czosnkiem, wyciągnąć czosnek, podsmażyć na tej oliwie paprykę.
Na osobnej patelni poddusić cebulę pokrojoną w kostkę i dodać pokruszone chorizo. Wytopić chorizo.
Do tego włożyć dorsza, smażyć najpierw skórą do góry, potem do dołu – pod dwie minuty. Dusić dorsza przez 10 minut skórą do dołu.
Podawać – trochę chorizo na dole, potem dorsz, potem chorizo i papryka.
Wyserowować z ziemniakami -patatas bravas.
ps. tak, do Kraju Basków przywieźliśmy holenderską sól.... bo tak akurat wyszło
Komentarze
Prześlij komentarz