TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak po baskijsku



Kurczak po baskijsku

Historia tego dania jest długa. 10 lat temu jadłam go pierwszy raz w societadzie farmerów w małej baskijskiej wsi. Kurczak mi ogromnie smakował więc poprosiłam o przepis. Tym sposobem od 10 lat co pewien czas przypominamy sobie o tym pysznym daniu. Do tego wino. Baskowie piją czerwoną Rioję, albo zimną nalewaną z dużej wysokości cidrę. To banalnie proste do przygotowania danie a takie pyszne. U mnie do tego dochodzą wspomnienia. 

Eskerrik asko Larraitz za ten przepis!

Składniki:

·      8 nóg z kurczaka, najlepiej zagrodowego bo smakuje lepiej,
·      sok z połowy cytryny,
·      oliwa,
·      przegotowana woda,
·      majeranek i tymianek (najlepiej świeży),
·      ziemniaki.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć starannie. Pokroić w plastry. Ilość ziemniaków zależy od tego jak duża jest brytfanka w której będziemy piec kurczaka. Nogom kurczaka odrąbać kości tak by można było ich więcej piec. Zioła posiekać. Zmieszać sok z cytryny z wodą i oliwą. Ułożyć ziemniaki i kurczaka, dodać przyprawy, polać połową sosu. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec przez godzinę, dolewając sosu. Odkryć i piec jeszcze przez jakieś 45 minut.
Podawać z bagietką!



Czy to jest biegowe danie? Nie koniecznie ale pyszne na pewno, i całkiem przyzwoicie się po nim biega, chyba, że ilość wina lub cidry jest większa….

A wiosna na tartanie wygląda tak:



Komentarze

  1. Przepysznie podany, kilka przypraw, a takie smakowite danie stworzone;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda proste i taaakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności serwujesz :) przepis zapisuję :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem prostota zdecydowanie góruje nad przepychem. Danie wygląda rewelacyjnie i z pewnością tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. proste i pyszne :( Cudnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, to ostrożnie z tym alkoholem!
    bo bieganie po linii prostej raczej już nie będzie możliwe xd
    jednak kurczak wspaniały. łatwy, a smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  7. taki obiad to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa