TRYB JASNY/CIEMNY

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem


 
Na zdjęciu jest cały, idealny na lato obiad. Sznycel zrobiony z filetu z piersi wybieganego (bio) kurczaka. Mięso po rozklepaniu wysmarowane chrzanem i włożone na noc do lodówki. Taki sznycel smakuje wybornie. Do tego tłuczone ziemniaki z masłem (a bardziej odrobiną masła, bo jak się okazuje nie trzeba dodawać całej kostki!, by dalej dobrze smakowały) i młoda kapusta, która jest zdecydowanie hitem tego obiadu! Warto zrobić większą porcje i potem tylko odgrzewać. 

Tak jak rok temu, według tego samego przepisu, zaczerpniętego z Kwestii Smaku. Taki obiad to około 1500kcal, mało nie jest ale z drugiej strony jak młodą kapustę jem dwa razy w roku (dzień po dniu) to chcę się nacieszyć smakiem, a boczek, rosół świetnie go podbijają.




Składniki

  • Jedna (u nas mała) główka młodej, zielonej kapusty,
  • Sól, pieprz,
  • 1 szklanka rosołu,
  • 1 łyżka cukru,
  • Sok z cytryny,
  • 150g boczku wędzonego (wyciąć skórę),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • Pęczek koperku (bez łodyżek).

Przygotowanie

Oderwać zewnętrzne, twarde liście, przekroić kapustę na 4 części, starannie umyć pod bieżącą wodą, posiekać na półcentymetrowe paski.

Przełożyć do dużego garnka – będzie wyglądało jakbyś gotowali porcję dla wojska, ale tylko przez chwilę.

Dodać sól, pieprz, cukier, bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem około 10 minut, zamieszać kilka razy. Dodać sok z cytryny, gotować jeszcze przez minutę. Boczek usmażyć na maśle. Odlać wodę z kapusty do rondelka.

Do boczku dodać łyżkę mąki i wodę z gotowania kapusty, poczekać aż mąka się rozpuści. Wlać z powrotem do garnka z kapustą, wymieszać wszystkie składniki. Poczekać aż się zagotuje.

Dodać posiekany koperek, doprawić, jeżeli trzeba. Pogotować jeszcze chwilę i nakładać do misek lub na talerze. Można jeść przez dwa dni, bo kapusta smakuje świetnie po podgrzaniu.

Komentarze

  1. Obiad jak u mamy :) Też czasami lubię taką odskocznię. Młoda kapusta rządzi w każdej formie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa