TRYB JASNY/CIEMNY

Pincho vasco de cangrejo, pollo y anchoa



 
Jejku, właśnie się zorientowałam, że zapomniałam o tym super smacznym przepisie na sałatkę, którą je się w formie tapas na kromkach bagietki albo krakersach.
 
Przepis z warsztatów przygotowanych przez Biuro Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce.
 
Od kilkunastu lat uwielbiam dość podobną baskijską przystawkę, tyle, że moja wersja nigdy nie zawierała ani kiełków ani kurczaka. 

Jednak taka opcja smakowa jest też super rozwiązaniem. Jestem przekonana, że teraz w te upały warto taką sałatkę sobie przygotować bo jest świetną przekąską zarówno imprezową jak i sprawdzi się w tygodniu.

Tutaj prosty przepis, teraz chyba najciężej będzie się przekonać do pieczenia albo grillowania piersi z kurczaka, można ją zastąpić rwaną szynką suszoną – jamon. To taka, moja mała podpowiedź.
 
Kanapeczki z sałatką z paluszkami krabowymi, kurczakiem i anchovis....



 

Składniki

  • grillowany kurczak (ok. 400 gr)
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 4 łyżki majonezu
  • mielony czarny pieprz
  • Sól
  • 1 ćwiartka mieszanego sera owczego i krowiego. (ok. 80 gr)
  • wasabi do smaku
  • świeże kiełki pora (1 duża garść)
  • 10 szt. paluszki krabowe
  • papryka pieczona bez skóry
  • kilka anchovis
  • pokrojona bagietka pszenna
 

Przygotowanie

 
Drobno posiekaj kurczaka, paluszki krabowe, cebulę, pomidor, ser i kiełki w kostkę, dodaj pieprz, sól i wasabi do smaku, a na koniec wszystko wymieszaj z majonezem i trzymaj w lodówce przez kilka godzin. 

Jeszcze raz spróbuj i dopraw do smaku.

Podpiecz kromki chleba i dodaj sałatkę dekorując ją paskami pieczonej papryki, anchois i na koniec kiełkami pora.

Post sponsorowany przez Biuro Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa