TRYB JASNY/CIEMNY

Sezonowo – makaron z bobem, serkiem kozim, miętą i boczkiem



 
To (chyba) ten moment, gdy bób jest wciąż dobrej jakości ale już nie w kosmicznych cenach!
 
Na FP – link tutaj – pytałam, który pierwszy przepis spisać – czy ten z kiełbasą hiszpańską czy właśnie z serkiem kozim – ten wygrał!
 
Zacznę od gotowania bobu – dzięki takiemu sposobowi jest pyszny, chrupiący i zachowuje kolor.
 
Gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez 4 minuty. Ja solę (na 2l – 3 łyżeczki soli i jedna cukru), potem przelewam zimną wodą, i przekładam do miski z zimną wodą – dzięki temu łatwiej się obiera!
 
 

Składniki (4 porcje)


  • Makaron penne (po 60 lub 80g na porcje),
  • 2 serki kozie (po 200g),
  • Pęczek mięty.
  • 250g boczku (bio),
  • Masło do smażenia boczku,
  • Sól do gotowania makaronu,
  • 400g bobu (czyli 500 z łupinkami na starcie),
  • pieprz do posypania (świeżo mielony).
 

Przygotowanie

Ugotować bób – można to zrobić wcześniej, obrany bób można dwa dni przechowywać w lodówce.

Na maśle usmażyć pokrojony w słupki boczek. 

Gdy będzie już wysmażony dodać serek kozi (jedno opakowanie), starannie wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu, na chwilę przed odcedzeniem makaronu (zachowujemy kilka łyżek wody z gotowania, jakby sos się zrobił zbyt gęsty) dorzucić bób i siekaną miętę, starannie wymieszać. 

Odcedzić makaron, wymieszać z sosem. 

Nałożyć na talerze i udekorować serkiem kozim. 

Posypać pieprzem.

Smacznego sezonowego! 

Proste i pyszne danie, które jak pokazuje historia bloga jemy co roku, lekko modyfikując składniki i proporcje. Ta wersja jest super smaczna!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa